Glutenfri bakning

Glutenfritt chiabröd – gott och enkelt

Glutenfritt Chiabröd som gjorde succé här hemma. Receptet kommer från boken Glutenfritt – gott och enkelt av Margareta Elding – Pontén –  som precis har gästbloggat hos mig. Ett riktigt gott bröd som faktiskt är lite svårt att sluta äta….

Min dotters spontana utrop var – fett gott, nog det godaste glutenfria du bakat. Mannen min gick några vändor till köket och tyckte brödet var kanon.

Läs Margaretas gästtblogginlägg här

 

Glutenfritt bröd som passar veganer

Bokens 1:a del innehåller mycket matnyttig information om Celiaki, val av mjöl, redskap och allmänna baktips. Hennes främsta val av mjöl är ett basmjöl från Finax, som innehåller mjölk. Jag har valt att göra brödet vegan och valde basmjölet som heter lågprotein. Här väljer man val utifrån sin kosthållning.

Mjölmix utan mjölk ger inte riktigt samma färg på brödet, men fungerar ändå utmärkt och det påverkar inte smaken.

IMG_8341

Brödet har jättefin struktur, varken för kompakt eller för fluffigt. Det känns helt enkelt som ett bröd ska smaka. Svårt att känna att  det är glutenfritt.

Chia är bl.a  basen i detta bröd.

Chiafrön är fiberrika, fungerar som bindemedel samtidigt som det gör brödet saftigt.

Glutenfria chiafrallor ( v+gf )

ingredienser

  • 25 gram jäst
  • 2 dl växtmjölk, jag tog mandelmjölk ( mejeri mjölk )
  • 5 dl vatten
  • 1 msk fiberhusk ( 10 gram )
  • 1 dl chiafrön ( 70 g)
  • 2 dl pumpafrön (150 g)
  • 1 dl krossat bovete ( 60 g)
  • 2 tsk malen pomeransskal
  • 1 msk kokosnectar ( honung)
  • ca 750 gram glutenfritt lågprotein mjölmix från Finax ( glutenfritt basmjöl
  • 2 tsk salt

instruktioner

  1. Smula ner jästen i degbunken. Värm mjölk och vatten till 37°C. Häll vätskan över jästen och rör till  jästen har löst upp sig. Vispa ner fiberhusk och blanda ner bovete, pumpakärnor och chiafrön. Låt blandningen stå att svälla i 10 minuter.
  2. Tillsätt malen Pomeransskal, sötning och det mesta av allt mjöl. Arbeta degen ( gärna i en köksassistent ) ordentligt. Tillsätt resterande mjöl och salt, låt maskinen fortsätta att arbeta tills det är en dallrig deg som håller ihop. Den är klibbig och smetig.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma till dubbel storlek.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och skär upp 20 – 25 bitar. Rulla med mjöliga händer bullar och lägg bullarna på en plåt som är bakplåtsklädd.
  5. Bullarna ska jäsa i ytterligare 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 °C varmluft eller 250°C vanlig.
  6. Original recept i boken: med basmjölet är ugnen på 200°C varmluftsugn. 
  7. Pensla bullarna med vatten eller havremjölk, strö på lite pumpafrön och chiafrön. Ställ in plåten i ugnen och spreja gärna vatten rakt in i ugnen med en blomspruta. Detta för att få en fin skorpa.
  8. Original recept: pensla med ett uppvispat ägg och strö chia / pumpa frön på toppen.

Grädda bullarna i ca 8 minuter, dra ner värmen efter en stund om brödet tar för mycket färg.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk om man vill ha skorpa på brödet i annat fall lägg på en bakduk.

Kanon gott bröd som jag varmt kan rekommendera.

Färdig mjölmix

Att använda sig av färdig mjölmix tycker jag är jätte smidigt och för den som inte är så van att baka glutenfritt förenklar det avsevärt.

Boken innehåller ett rikt receptregister och inget saknas. Här hittar man en fralla som är smaksatt med kaffe och kardemumma. Genomgående så är bröden smaksatta på ett spännande sätt och pomeransskal i dagens frallor gav en fantastisk fräsch smak.

Klassiker som korvbröd, pita, paj, pizza, surdegsbröd, fikabröd, småkakor och dessert har alla fått sin plats i boken.

Den skiljer sig från andra böcker eftersom Margareta har lagt ner arbete på att förklara celiaki, jäsningsprosses, fiberhalt och näringsvärden i glutenfria varor. En del i boken förklarar hur man bäst förvarar och hållbarhet för bröd.

Titta gärna in för mer information och recept hos Margareta.

Detta recept är Vegan och Glutenfritt

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Beauty by Fine
    27 februari, 2016 at 15:48

    Åh va gott det verkar, det måste jag verkligen testa!

    • Svara
      Tina
      28 februari, 2016 at 20:47

      Hej!
      Det blev verkligen riktigt gott:)) Så testa!

  • Svara
    Stina G
    29 februari, 2016 at 00:09

    Glutenfritt mår alla bra av att äta. Själv slutade jag med gluten för 3 år sedan efter att ha läst in mig på att maten var svaret för just mina 2 långvariga sjukdomar. Kan tipsa om dessa böcker som hjälpte mig och som kanske kan vara av nytta för andra också. http://www.bokmagasinet.se

    • Svara
      Tina
      1 mars, 2016 at 20:23

      Hej!
      Ja att utesluta gluten kan göra så gott för hälsan! Det är också viktigt att försöka få en diagnos om man har celiaki eller inte! Tyvärr så går det ju inte ställa en korrekt om man utesluter på egenhand… det är det lilla jobbiga kruxet tyvärr!!! Tack för tips på böcker ska spana in dem:)) Ha det så fint // Tina

    Lämna en kommentar