Smårätter & tillbehör

Hummus – Min är godast i mitt tycke

Hummus blir aldrig fel. Den här är snabbt och enkel att göra. Dessutom är min i mitt tycke, den godaste. Den är fluffig och len. Ska man göra hummus på tetra eller ska man blötlägga och koka själv? Jag gör både och ingen är dålig, men den andra kräver mer tid och tålamod.

Hummus borde alltid finnas i varje hem

Vet inget som piffar upp en måltid så kvickt som en klick hummus. Sedan kan man enkelt smaksätta den lite efter tycke och smak.

En älskad baljväxt – Kikärtor

En ärta som förekommer i de flesta hem; vegetarisk eller ej. 9 gram protein per 100 gram. Idag förekommer och tillgängligt i butik både torkade ärtor, färdigkokta på burk/tetra och malet till mjöl. Några av hälsofördelarna med kikärtor; fiberrika, normaliserar kolesterolvärdet och minskar risken för hjärt – kärlsjukdomar.

 

När är en hummus inte bra?

Felet många gör när de gör hummus är att de tillsätter olivoljan när man mixarkikärtorna.I min värld är det helt galet och ger en tung, kompakt och stabbig hummus. Oljan tillsätter man mer som smaksättning – kryddar hummus med när de är färdig mixad.

Vatten är själva hemligheten som ger den lenaste och fluffigaste hummus man kan önska sig.

 

 Hummus ( v+gf)

ingredienser

  • 2 tetror kikärtor
  • 1 citron-  saften från en hel citron
  • 1/2 msk hela spiskumminfrön Mortla
  • 5 msk  tahini
  • max 1  vitlöksklyfta, kan uteslutas
  • ca 1 tsk salt
  • ca 2 – 2,5 dl kallt vatten

instruktioner

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer. Mortla gärna spiskummin för bäst smak annars så ta färdig malen.
  2. Mixa i matberedaren / mixer till den är slät men krämig och fluffig.
  3. Smaka eventuellt av med extra salt.

Tips

Vitlök är valfritt men hellre för lite än för mycket. Det blir annars en stickig icke angenäm smak. En hel pressad citron ger en frisk smak och trollar bort den lilla bismak kikärtor kan ha. Hur mycket vatten som behövs avgörs av hur stark maskin man har. Den ska gå att få slät och vara lös men krämig.Varken kompakt eller för rinnig. Smaka av med mer salt om det behövs.

Till servering olivolja och sumak

Nu till det som gör hummus till en fantastisk smak och matupplevelse.

Olivoljan

Olivoljan ska vara av ytterst god kvalité och ekologisk. Smaken måste vara lätt,  fruktig och fuktig. Det är på toppen man har oljan och absolut inte när man mixar. Pudra avslutningsvis på lite sumak som ger en lätt fruktig och syrlig citrus ton. Sumak som är ett litet bär används flitigt i det Libanesiska, Turkiska och arabiska köket.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Sylwia
    22 februari, 2016 at 16:29

    I <3 hummus! haha kul att vi har samma smakpreferenser 😉 hihi/Sylwia

    • Svara
      Tina
      23 februari, 2016 at 18:34

      Ja jag märkte det också:)) Din vill jag verkligen testa; min favorit böna aduki!//Tina

  • Svara
    Catrin - theVeganista.se
    23 februari, 2016 at 18:31

    Jag skulle kunna leva på hummus!! Det är så himla gott, jag dör!! 🙂

    • Svara
      Tina
      23 februari, 2016 at 18:36

      Eller hur:)) Vi har det färdigt i kylen mest hela tiden!// Tina

  • Svara
    Blomkåls tabbouleh är dagens middagstips! - grönt varje dag
    13 mars, 2016 at 06:14

    […] av & stek dem på båda sidor i kokosolja. På med lite vitlök, timjan, salt & peppar. Hummus är min godaste, lite picklad rödlök & skivad avokado bryter av […]

  • Lämna en kommentar