Biffar & Burgare/ Veganska recept

Adukiböna – Asiatiska biffar och mangosalsa

Adukiböna är basen i dagens recept, en böna som kanske inte är så känd för alla, därför blir det först en liten presentation av dagens böna.

 Adukiböna

7 gram protein per 100 gram. Hälsofördelar; förbättrar matsmältningen, stabiliserar kolesterolvärdet & minskar risken för bröstcancer.

 

Azukiböna, adzukiböna eller adukiböna………..

Adukibönor tillhör släkte ärtväxter och är en underart till vignabönan. Det är små, röda, blanka & njurformade bönor, som används ofta i det japanska och kinesiska köket, inte sällan serverad tillsammans med ris. Den används också mald i bakverk & glass i dessa länder!

Adukibönor har  mild lätt sötaktig smak, de är tacksamma att krydda & smaksätta på flera sätt. En annan fördel är att de är lättsmälta & lämplig för den med känslig mage. Bönorna mosar sig lätt & fungerar därför mycket bra till vegetariska biffar och pajer. Den Passar också  i grytor och soppor och att  grodda!

Blötlägg i  8-10 tim, byt vatten och koka i rikligt med vatten i 20  minuter.

 

Ja idag blir mitt middagstips till er dessa små biffar med asiatiska smaker och frisk mangosalsa

 

Audikibiffar ( v+gf )

2 – 3 portioner /sätt ugnen på 175°C

ingredienser

Biffar ( v+gf )

  • 300 gram kokta adukibönor
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 gullök riv i rivjärn
  • 3 tsk rostad sesamolja
  • 2 tsk rårisvinäger ( går bra med äppelcidervinäger )
  • 1/2  pressad limejuice
  • 1 rödchili frukt
  • 2 tsk tamari
  • 1/2 tsk sötning ( kokossocker)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 dl rårismjöl
  • 2 – 3 msk färsk hackad koriander
  • salt & svartpeppar

 

Mangosalsa ( v + gf )

  •  2 tomater
  • 1/2 rödlök
  • 1 avokado
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 färsk mango eller motsvarande fryst
  • 1 msk rapsolja
  • saften från 1/2 lime + riv skal med ett zest järn

 

Grönkåls sallad (v+gf+raw)

  • Några stammar grönkål
  • 1 morot strimlad med grönsakssvarv eller osthyvel
  • 1 msk sesamfrön
  • 1/2 msk tahini
  • 1 msk rapsolja
  • lite pressad citrosaft
  • salt & peppar

instruktioner

Biffar

  1. Mixa ihop alla ingredienser till en färs, smaka av med salt 0ch svartpeppar.
  2. Låt färsen stå och svälla lite. Forma biffar modell lite mindre och vänd i sesamfrön.
  3. Stek varje biff på båda sidorna i kokosolja så de får stekyta.
  4. Efterstek i ugnen på 175 °C i ca 25 minuter, vänd på dem en gång.
  5. Låt biffarna svalna något för att sätta sig.

 

 

Mangosalsa ( v + gf )

  1. Ta bort innanmätet på tomaterna och skär i kuber.
  2. Hacka rödlöken fint och tärna avokado.
  3. Skiva chilin tunt och vänd ihop allt.
  4.  Droppa på oljan, limesaften, rivet limeskal och smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda allt & ställ kallt.

 

Grönkålsallad

  1. Skölj grönkål, repa av den från stammen och slunga den gärna i en sallads slunga. Se till att få bort vattnet från bladen.
  2. Strimla moroten och vispa ihop dressingen.
  3. Massera in dressingen igrönkålen.
  4. Vänd ner strimlor av morot och smaka av med salt och peppar.
  5. Avsluta med att strö 1 msk sesamfrön på toppen.

 

 

IMG_8036

Blev riktigt gott och fräscht! Senare i dag kommer ett litet bonus recept gjort på adukibönan, så titta gärna in en sväng igen!

 

Detta recept är Glutenfritt och vegan.

Ha en fin start på veckan // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Vegetarisk restpasta – I gott sällskap
    8 februari, 2016 at 09:36

    […] varje dag gjorde en asiatisk färgglad rätt med bönbiffar (man blir himla glad av fin mat 🙂 […]

  • Svara
    Catrin - theVeganista
    9 februari, 2016 at 10:10

    Var hittar du dessa underbara bönor? 🙂 🙂 Ser supergott ut!

  • Svara
    Sylwia
    12 februari, 2016 at 13:23

    Fantastiskt gott med bönbiffar och söt-syrliga mangosalsan! 🙂

    • Svara
      Tina
      12 februari, 2016 at 14:13

      Hej!
      Ja bönor & linser är favoriten här hemma! Gör vilken gryta eller biff lite roligare!
      Snart är det Måndag igen!

      Ha en fin Helg // Tina

    Lämna en kommentar