Bollar & snacks/ Veganska recept

Chokladbollar på bönor är grymt gott

Chokladbollar på bönor är verkligen gott och laddat med extra protein och fiber. Dessa på adukibönor är grymma att ha till hands. Som jag tidigare lovade så kommer det ett till recept på adukibönan. Denna gång i form av ett gott mellanmål. Dessa blir så goda och det finns ingen bismak av bönor. Jag tycker att lucuma bidrar till den goda smaken.

Chokladbollar finns i oändliga varianter

Bönor har seglat upp som en riktigt fin kompis till olika sorters bollar. Det tillför saftighet och konsistens. Det ger ingen bismak utan är helt enkelt en perfekt ingrediens.

Lite Historia om Lucuma

Lucumaträdet växer i subtropiska områden i Anderna på mellan 1000 och 2400 meters höjd, främst i länderna Peru, Chile och Ecuador. De näringsrika gulgröna frukterna har använts av ursprungsbefolkningen i historisk tid. Man har hittat avbildningar av lucumafrukter på gravfynd i Peru från förcolombiansk tid.

Efterfrågan på lucuma är stor och numera odlas lucumaträdet på många platser i Sydamerika och USA.

Smaken påminner om kola, pulvret  gör sig ypperligt i en hemgjord glass, desserter, bakverk och egengjort godis. Tillsätt i smoothie, morgongröten eller müslin. Bara pudra på och njut.

Fast den är söt så slipper man sockrets negativa effekter. Den tillför vitaminer, mineraler och  erbjuder flera hälsofördelar.

Chokladbollar på bönor (v+gf )

ca 10 – 12 bollar

ingredienser

  • 150 g kokta adukibönor
  • 2,5 dl cashewnötter
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk raw kakaopulver
  • nypa flingsalt
  • 9 – 10 mjuka dadlar
  • 1 msk kokosnektar
  • 1 msk Lucuma pulver ( så värt för smaken )
  • 1 msk kallpressad kokosolja

instruktioner

  1. Börja med att mixa kokosflingor och cashewnötter grovt, tillsätt bönor och mixa ytterligare några varv.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till allt går ihop.
  3. Ställ med fördel in smeten i kylen en liten stund.
  4. Hacka några msk cashewnötter och forma bollar av smeten. Rulla bollarna i nöthacket.
  5. Ställ kallt och njut som gott mellanmål.

Smakar som den lenaste chokladtryffeln och här hemma  tar den slut i ett nafs.

Just bollar blir så lena och fina när man tillsätter bönor i smeten. Att det ökar på fiber och protein blir ett extra plus.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Linda
    10 februari, 2016 at 07:39

    Men ohh! Måste köpa hem denna outforskade böna och experimentera i mitt kök!Tack för inspirationen 🙂

    • Svara
      Tina
      10 februari, 2016 at 11:48

      Hej; ja det är en trevlig liten böna som passar både till mat & efterrätt / mellanmål!
      Ha en fin dag // Tina

  • Svara
    Nellie
    10 februari, 2016 at 10:54

    Alltså detta måste jag testa! Har tänkt göra brownies på svarta bönor ett tag men detta lät ännu batter! Kram /Nellie

    • Svara
      Tina
      10 februari, 2016 at 11:50

      Hej!
      Ja den är verkligen min nya favorit till efterrätt & snacks, fungerar utmärkt! Både i japan & kina är den en ingrediens i9 glass/ efterrätt!

      Ha en fin dag, kram // Tina

    Lämna en kommentar