Huvudrätter

Pasta Arrabiata på vegetarisk måndag

Pasta Arrabiata  får inleda Februari! En arrabiata är vegetarisk i sig och känns igen främst för att den har en viss hetta och sting från chili. På Måndagar vill jag försöka visa att vegetarisk mat är både enkel och billig om man anstränger sig lite.

Bönor och linser vill jag lyfta; det är ett fantastiskt livsmedel som är billigt, mättar och bidrar med fibrer. De är nyttiga, innehåller vitaminer, mineraler och proteiner. Visst kan man behöva vänja kroppen vid ett ökat intag av baljväxter. Baljväxter ska blötläggas i rikligt med vatten, kokas i stor kastrull och saltet ska tillsättas när det återstår 10 minuter av koktiden.

Beroende på hur gamla de torkade bönorna är så kan blötläggning och koktid variera. Det går även bra att  köpa färdigkokta i tetra frpk om man känner sig osäker på tillagningen. Inte lika ekonomiskt som att koka egna men ibland är det praktiskt och smart att ha till hands. Det är sånt man kan bunkra upp med när priset är fördelaktigt.

Pasta arrabiata perfekt en måndag

Pasta passar alla och idag finns det dessutom bra glutenfria alternativ. Så hoppa genas till receptet och laga kvällens middag.

IMG_7846-3

En arrabiata med marinerade stora vita bönor och bakade körsbärs tomater.

Pasta Arrabiata med marinerade vita bönor

4 portioner

ingredienser

  • 1 vitlöksolo
  • 1 – 2 röda chili frukter
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tetra krossade tomater
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk sötning ( björksocker, valfri går bra )
  • ca 1 dl vatten
  • salt & svartpeppar från kryddkvarn

 Marinerade stora vita bönor

  • ca 200 gram kokta vita stora bönor ( tetra går bra)
  • rivet skal från 1 citron
  • 1,5 msk juice från citron
  • 1 cm finstrimlad röd chili
  • finstrimlad storbladiga persilja
  • 2 msk olivolja
  • smaka av med salt & peppar

Bakade cocktailtomater

  • 1 ask tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

instruktioner

  1. Riv vitlök och skiva chili fint, hetta upp en stekgryta med olivolja, sauterar på medium värme och tillsätt tomat puré efter några minuter. Fortsätt med äppelcidervinäger och låt tomatpurén fräsa på ett tag. Detta för att få fram sötman i tomaten.
  2. Häll på tomatkross och sötning, rör om.
  3. Eventuellt så tillsätt lite vatten och låt grytan puttra på i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar från pepparkvarn.

 Marinerade stora vita bönor

  1. Gör klart marinaden med alla ingredienser och vänd runt bönorna i marinaden.

Cocktailtomater

  1. Sätt ugnen på 200°C och blanda tomaterna med olja, salt och peppar Baka i ugnen i ca 20 minuter.

När allt är klart så blanda valfri kokt  pasta ( min är glutenfri  ) med den färdiga såsen och toppa med bönor, bakade tomater & cashewparmesan.

 

IMG_7865

IMG_7856-3

 

Trevlig vegetariska dagen och skön grön inspiration önskar jag er / Tina

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    Catrin - theVeganista
    1 februari, 2016 at 10:39

    Men åhh, ser ju jättegott ut!! 🙂

    • Svara
      Tina
      1 februari, 2016 at 19:03

      Tack på dig; Såg en fin fin sötpotstis burgare tidigare idag :))

  • Svara
    Gröna februari - LänkKärlek - Härliga Var Dag -
    7 februari, 2016 at 20:33

    […] det är dags att sprida lite länkkärlek. Jag har spanat in ett gäng recept, vad sägs om dessa: Pasta Arrabiata Ärtbiffar med mynta och fetaost Smooky sweet potato Auberginegratäng med mozzarella och […]

  • Lämna en kommentar