Huvudrätter

Mapo tofu den koppärriga kärringens bönost

Hej på er, Mapo tofu, den koppärriga kärringens bönost är en av det mest kända sichuanska rätterna,  Sichuan är en provins i västra Kina. Vi kanske mest kopplar Sichuan med den goda kryddan Scihuanpeppar som på inget vis är släkt med peppar. Det är ett litet torkat bär från ett kinesiskt träd; Zanthoxylum piperitum som har en citrusaktig smak som ger en liten lätt bedövande känsla på tungan. Idag så blev det just Mapo tofu till middag.

Mapo tofu den koppärriga kärringens bönost

ingredienser

Ca 4 portioner

  • 1 pkt fast tofu, skuren i 1×1 cm kuber
  • 1 större portabello svamp eller 2 – 3 mindre
  • 3 msk rapsolja
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 msk sköljda fermenterade svarta bönor ( finns på asiatiska butiker) kan uteslutas
  • 1 msk chilipasta
  • 1 vitlöksolo
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 tsk tamari
  • 1 tsk rostad sesamolja
  • 1 tsk mortla grovt scihuanpeppar
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • ca 2,5 dl varm grönsaksbuljong ( 1 msk lantbuljong och ca 2,5 dl vatten sjuds tills den är varm )
  • 3 – 4 skivade sallads lökar
  • färsk koriander att toppa med

instruktioner

  1. Börja med att koka upp en kastrull med vatten & tillsätt lite salt; stäng av plattan när vattnet kokar & lägg i tofun. Det ska ligga i vattnet i ca 15 minuter. Låt de sen ligga i en sil för att rinna av.
  2. Hacka portabello i små bitar så att det ser ut som en färs.
  3. Medan tofu ligger i vattnet så riv vitlök, ingefära och hacka chili. Hetta upp lite olja i en wokpanna eller liknande på medium värme. Lägg i röd fin hackad chili, de svarta bönorna och chilipastan, rör hela tiden i ca 1 minut.
  4. Tillsätt vitlök och ingefära blanda runt ordentligt. Fortsätt med portabello hacket, tamari, sesamolja och mortlad sichauanpeppar och rör runt. Låt fräsa i några minuter. Häll i ca 2,5 dl varm grönsaksbuljong och låt det hela koka i några minuter.
  5. Nu tillsätter man tofun som ska röras runt i pannan med försiktighet, skaka gärna runt pannan så tofun blandas med såsen.
  6. Blanda majstärkelse med vatten och rör ner den försiktigt, låt såsen tjockna under några minuter. Häll eventuellt i lite mer grönsaksbuljong om det behövs.
  7. När det är klart så flytta över allt till ett serveringsfat, toppa med sallads lök och koriander. 

Vanligast är att göra den här med shiitake svamp men jag tycker portabello fungerar utmärkt; originalet är  gjort på fläskfärs. Den som vill kan byta ut portabello mot motsvarande vegofärs.

Servera med ris eller nudlar. Jag åt min med kokt Durra & syrad kål.

Receptet är glutenfritt & Vegan.

Ha en fin kväll // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar