Huvudrätter/ Pizza/ Veganska recept

Vegan pizzans dag den 29 januari – glutenfri

Vegan pizzans dag den 29 januari är faktiskt något att lägga på minnet! Tänk att det idag går att få sig en pizza som är både glutenfri och vegan på de flesta  pizzerior.

Vegan pizzans dag och köpa en färdig pizza ute

Jag vet ju inte riktigt hur det ser ut runt om i landet, men i de större städerna så är det mer eller mindre standard på menyn idag på de flesta pizzerior. Hur ser det ut i era städer på pizza fronten?

Min pizza blev perfekt och det bästa är att osten gör man själv i kick.

Botten ( V+ gf )

Till två runda pizzor eller 1 plåt

ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 15 gram jäst
  • 1 dl havremjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1,5 msk potatismjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 msk olivolja

instruktioner

  1. Börja med att blanda mjölsorterna med potatismjöl i en separat bunke.
  2. Fortsätt med att lösa upp jästen i hälften av vattnet, blanda ner salt, olja och fiberhusk. Nu är det viktigt att vispa ordentligt så inte fiberhusk klumpar sig. Häll på resten av vattnet och blanda väl. Blanda ner lite i taget av mjölblandningen och arbeta degen ordentligt .

Det går bra att arbeta degen ordentligt för hand med en slev eller liknande om man inte har en matberedare med tillhörande degkrok.

Jag gör min deg i matberedare med degkrok.  När degen är färdig knådad låt den jäsa under bakduk i ca 60 minuter.

Sätt ugnen på 200°C

 

Förslag på topping

  • Champinjoner i skivor stekta i olja & en skvätt balsamvinäger, salt & peppar
  • kapris
  • oliver
  • tomater i bitar eller skivor
  • paprika
  • rödlök
  • färska örter & bladgrönt
  • torkade örter

Topping är en smaksak och dessa är mina favoriter. Champinjoner gör pizzan lite mer matig i mitt tycke.

När degen har jäst klart, dela den i två delar och lägg dem på en arbetsbänk mjölat med majsmjöl.

Kavla försiktigt degen och forma med händerna två runda pizzor.

Bred på ett tunt lager av tomatsåsen och ställ in pizzan i ugnen på 200°C  i ca 15 minuter. Öka upp värmen till 225 °C.

Efter 15 minuter ta ut pizzan ur ugnen och skeda på osten som är seg och kall nu. Forma gärna rundlar som påminner om mozzarella. Lägg sedan på övrig topping. Vänta med färska örter och bladgrönt som bränns i ugnen. Fortsätt att grädda klart pizzan i ca 5 – 7 minuter på 225 °C. Pizzan är klar när osten är lätt gratinerad och fått lite färg.

OBS: Läs hela receptet som följer nedan innan du börjar

Tomatsås går bra att använda färdig eller så gör man en egen som får koka ihop under tiden degen jäser.

Tomatsås ( V+gf )

ingredienser

  • 1 tetra eko passerade tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk lantbuljong
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 msk balsamvinäger ( balsamico)
  • 1/2 lök ( koka med och tas bort när såsen är klar)
  • 1 vitlöksolo
  • paprika pulver
  • 1 msk chilisås
  • 1/2 msk sötning, råsocker eller vakfri
  • örter, basilika, oregano, herb de Provence
  • salt & peppar

instruktioner

  1. Det är bara blanda alla ingredienser, låta den koka upp och sedan sjuda på låg värme till den har kokat ihop. Smaka av med salt och peppar.

Nu kommer vi till osten

Vem vill inte ha en smältande god och krämig ost på sin pizza. Receptet har jag använt förut men denna gången så gjorde jag lite annorlunda. Egentligen så blötlägger man cashewnötter först men jag hade inte förberett för det.

Mozzarella( v + gf)

ingredienser

  • 4 msk cashewnötter ( mixa eller mal till ett mjöl)
  • 2,4 dl vatten
  • 2,5 msk tapioka stärkelse
  • 2 msk näringsjäst
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk citronjuice

instruktioner

  1. Mixa cashewnötter till ett mjöl, lägg sedan alla ingredienser i en blender och mixa helt slät.
  2. Häll över allt i en mindre kastrull och sätt spisen på medium värme. Rör i såsen hela tiden medan den sjuder upp och tjocknar. Det hela går väldigt fort så ha koll och rör hela tiden. Du vill inte att osten fastnar eller bränns i botten av kastrullen.
  3. När osten är klar ställ åt sidan och låt svalna.

Denna ost finns i lite olika varianter ute på nätet. I love it!

veganpizzans-dag-7707

Den här pizzan är utmärkt att fira Vegan Pizzans dag med

Receptet är Glutenfritt, sojafritt och vegan.

Hoppas ni har en fin Måndag / Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Silly Me
    25 januari, 2016 at 11:35

    Den ser riktigt god ut. Tack för tipset! 🙂

    • Svara
      Tina
      25 januari, 2016 at 17:11

      Hej!
      Tackar :)) ja den blev himla god! Trevlig kväll // Tina så mycket

  • Svara
    Emelie Meyer
    26 januari, 2016 at 07:11

    Finns naringsjast i vanliga matbutiker?

    • Svara
      Tina
      26 januari, 2016 at 07:22

      Hej!
      Näringsjäst finns på hälsokosten & eventuellt på vissa livsmedelsbutiker. Annars är mitt bästa tips att köpa den på nätet!
      http://www.goodstore.se den som är b12 berikad.Bor du i Stockholm så finns ju goodstore på södermalm.
      Ha en bra dag // Tina

  • Svara
    Veckans VEGOMENY, nytt här på bloggen! - grönt varje dag
    19 juni, 2016 at 22:13

    […] Fredag: Den här Pizza från Therese Elgquist känns som en bra start på helgen! Glutenfri: min glutenfria botten […]

  • Lämna en kommentar