Huvudrätt

Billig mat i Januari – härlig linssoppa

Billig mat i Januari, eller koka soppa på en spik…. Hos mig bjuds det på en härlig linsoppa idag, billig eller ej så är den förbaskat god. Överallt så tipsas det om “den billiga maten i Januari” Ät vegetariskt, ät linser och böner.

Billig vego – mat inte bara i Januari

Men är vegetarisk mat bara billig och nyttig i Januari..Nja men du väljer vad du lägger dina pengar på; Soja bönor ger hela 34 gram protein / 100 g mot tonfisken som har högst andel 27 gram / 100 g av fisk, skaldjur och kött.

Linser och bönor

Linser och bönor är stommen i min kost, det är ett fantastiskt livsmedel som är fettsnålt och innehåller både fibrer och vitaminer.

Animaliskt protein ( mjölkprodukter, ost, kött, fisk och ägg ) innehåller hela uppsättningen av de essentiella aminosyrorna som vi behöver. Vi måste kombinera olika proteiner från olika källor från växtriket; så som spannmål, baljväxter, frön, nötter, gryn  och olika soja produkter för att få i oss alla de essentiella aminosyror.

Inget konstig i det!  Jag tycker inte argumentet “att vegetabilier är ju inte komplett” är en ursäkt för att låta bli att äta vegetariskt. Jo, vi kan både ta ansvar för vår hälsa, djur, natur och vara klimatsmarta genom att läsa på och förstå hur vi kombinerar det gröna för att få en helt komplett måltid.

Välj grönt oftare

Det finns flera skäl att välja grönt, inte bara i Januari utan gärna utspritt över hela året….

Och visst går vi ett grönt år till mötes.

Imorgon så är det premiär för  VEGORÄTT på SVT 1 kl. 20.30,  Sveriges 1:a helt vegetariska tv program! Yes äntligen är vi redo för ett grönt program! Tycker valet av programledare är utmärkt.

Sen har vi MAX BURGER som tar täten och lanserar hela 5 vegetariska alternativ den 21 januari!

Det är fantastiska intiativ som banar vägen för att fler företag vågar ta steget att på allvar bli grönare.

För mig är linser utmärkt mat som är både gott och nyttig. Lyxfaktorn må utebli, men i min kropp så känns det ganska lyxigt och jag blir fylld av energi. Bättre kan det inte bli!

IMG_7621

Soppan idag gör både plånboken och magen glad

Ja så har vi soppan idag; den lilla röda linsen som i all enkelhet, kanske räddar en fattig trist middag i Januari

Linssoppa ( v+gf)

4 portioner

ingredienser

  • 2 dl torra röda linser ( skölj först )
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksolo
  • 1 1/2 msk lantbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 stjälkselleri ( skär i små bitar)
  • 2 morötter slantade
  • 1 tetra blandade vita och stora bönor
  •  1/2  msk ca spiskummin
  • cayennepeppar
  • rökig paprikapulver
  • paprikapulver
  • persilja ( storbladig) + blast från selleri
  • 1 msk sambal oelek
  • salt & peppar
  • vatten
  • citron zest

instruktioner

  1. Fräs lök, chili och vitlök i olja, krydda med nymalen svartpeppar från pepparkvarn, tillsätt sköljda linser och rör runt. På med tomatpuré, rör om och tillsätt vinäger, häll ca 1 liter vatten.
  2. Fortsätt med slantad morot och hackad selleri, rör om och tillsätt resterande kryddor förutom  Bönor, persilja och selleriblast.
  3. Fyll på med mer vatten ca 2 liter, låt soppan koka upp och låt den koka på medelvärme.
  4. Den ska bli tjock och fyllig, tillsätt eventuellt mer vatten under tiden den kokar. Efter 20 minuter tillsätt bönor och finhackad persilja/ selleriblast.
  5. Låt sjuda ca 10 minuter till. Tillsätt rivet citron skal, smaka av med salt och peppar.

Till soppan serverade jag  glutenfri baguett som jag bakade i går. Det blev så bra att jag lägger upp recept i morgon! Recept på den goda brödet hittar här

Lite god olivolja och dukkah ( hittar du här )att doppa brödet i, tråkigt absolut inte, gott inget snack om saken och fattigt tycker jag definitivt inte.  Men linser är billigt och mångsidigt så det fungerar perfekt som huvudroll i billiga Januari.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar