Recept Raw food

Dill och morotsbollar i raw food tappning

Dill och morotsbollar torkade i torkugnen. Då är Raw food är som godast. Det här är bollarna jag åt med zucchini noodles i Fredags. Matiga och mättande blev det en komplett måltid tillsammans med pasta och tomatsås.

Dill och morot med lite hetta är grymt gott

Att göra bollar i torkugnen ger dem en tillagad konsistens. Serverade med pasta och tomatsås.

IMG_7591

Dill & morotsbollar (raw + v +gf )

ingredienser

  • 2 dl blötlagda solrosfrön ( blötlägg mandlar & frön i ca 6 timmar )
  • 1 dl blötlagda pumpafrön
  • 2 dl blötlagda mandlar
  • 2 normalstora morötter ( mixat 4 dl )
  • 1 bananschallotenlök
  • 1 vitlöksolo
  • 1/2 eller hel hackad röd chili
  • 1 msk linfrö ( mixa till mjöl )
  • 1 1/2 – 2 msk olivolja kallpressad
  • ca 2 -3 msk hackad dill
  • saften av en halv citron
  • 2 krm cayennepeppar ( öka gärna )
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk curry
  • paprikapulver
  • smaka av med salt & peppar

OBS: olivolja och linfrömjöl ska i allra sist.

instruktioner

  1. Börja med att skölja frön och mandlar ordentligt. Mixa dem fint i en matberedare och ställ åt sidan.
  2. Skölj, skala och skär morötter i bitar. Lägg i matberedaren tillsammans med lök och vitlök, finfördela i maskinen så att morötterna blir till gryn.
  3. Häll därefter ner de mixade frön och mandel i matberedaren, fortsätt med resterande kryddor och  juice av citron.
  4. Mixa allt och stäng av maskinen med jämna mellanrum för att skrapa ner från kanterna. Detta kan man  behöva göra flera gånger.
  5. *När färsen är klar  blanda ner olivolja och linfrö mjölet, blanda om ordentligt.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. mixa ett par msk av varje: solros och pumpafrön tillsammans med lite paprikapulver och gurkmeja. Det blir ströbröd som ska täckas runt om bollar.
  8. Skopa upp lite färs med en matsked, forma till bollar och rulla i ströbröd.
  9. Lägg dem efterhand de blir klara på en torkbricka .
  10. De ska nu stå i torkugn på 42°C / vanlig ugn på max 50°C i ett par timmar.

 

 

De blir lagom ljumna och får en lätt tillagad känsla. Går inte alla bollar åt på en gång så låt de stå i kylen i en försluten burk / form. Värm bara upp dem i torkugnen (41°c ) & ugn ( 50°c) en halvtimme innan  måltid.

Tips

Kryddning är individuellt och en smaksak. Jag ökar oftast alltid på kryddning och gillar när hettan är framträdande. Sedan så är ju en del känsliga för stark mat och jag har angett en mindre mängd krydda. Prova gärna och smaka för att hitta den styrka som känns bäst.

*Jag att det blir allra godast om man täcker om färsen och ställer den i kylen över natten. Det gör att både färsen och smakerna sätter sig. Om man inte har tid att ha dem i kylen över natten, låt de vila minst en timme.

 

bollarna serverar jag med tomatsås och pastan.  Här hittar du det receptet.

Det går att halvera receptet. Bollarna är glutenfria, vegan och Raw.

// Tina

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    maxman
    18 januari, 2016 at 22:14

    Hej Tina,Vad använder du för matberedare? Har tittat på en OBH nordica som finns på http://allamatberedare.se men är osäker.
    Ska försöka göra dessa bollar utan matberedare nu.

    Vi får se hur det går 😀

    • Svara
      Tina
      19 januari, 2016 at 22:36

      Hej!Verkar som jag missade din kommentar, sorry för sent svar!

      Jag använder en maskin “3 in 1” från trettio.se maskin Den fixar allt imitt kök! jag vet inte så mycket om just den maskinen från OBH nordica, men OBH Nordica har alltid bra maskiner. Hoppas det gick bra med bollarna & att de blev goda:))

    Lämna en kommentar