Dessert/ Recept Raw food

Chokladkaka med smak av apelsin – Raw food

Hej, Nu blir det en chokladkaka med smak av apelsin, nästan helt Raw. Den är så god……

Chokladkaka extra allt

Glutenfri och vegan, sötning dadelsirap och kokossocker vilket gör att den inte är 100 % raw. Som topping så har jag raw kakao pulver, physalis, kumquat, kakao wafers ( raw kakao bönor), hampafrö och mitt goda hibiskus pulver. Självklart så får man toppa med vad man känner för.

IMG_7536

Chokladkaka ( v+gf )

ingredienser

Botten

  • 3 dl hasselnötter
  • Ca 10  dadlar
  •  1 msk dadelsirap
  • 1 msk  maca pulver
  • 1-2  nypor flingsalt
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 4 dl blötlagda cashewnötter ( över natten)
  • 0,5 dl carob pulver
  • 0,5 dl raw cacao
  • 0,5 tsk vaniljextrakt
  • 1 dl pressad apelsin / rivet skal  från apelsinen ( ekologisk)
  • 0,5 dl av en mix av kokossocker & dadelsirap ( 50/50 )
  • 1,5 dl Smält kokosolja ( i denna har jag biofoods smaklösa kokosolja )
  • 0,5 dl kakaosmör/knappar
  • nypa flingsalt

instruktioner

Botten

  1. Börja med att mixa hasselnötter grovt, tillsätt resterande ingredienser. mixa till det går ihop.
  2. Smörj formen med kokosolja och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Tryck ut nötmassan i en 15 cm form, ställ kallt så länge.

Fyllning

  1. Skölj  blötlagda cashewnötter och lägg i en blender / höghastighetsmixer.
  2. Tillsätt pressad apelsin, rivet skal, carobpulver, kakao pulver, kokossocker, dadelsirap
  3. Börja mixa. Detta kan ta lite tid beroende på hur stark blender man har.
  4. Behövs det mer vätska så tillsätt först lite mer pressad apelsin.
  5. Låt maskinen arbeta till fyllningen blir helt slät.
  6. Smält kokosoljan/kakaosmör i ett vattenbad på låg värme. Tillsätt smält kokosolja i cashew smeten medan maskinen går på låga varv.
  7. Häll den lena fyllningen över nötbotten och plasta in.
  8. Låt tårtan vila i frysen över natten.

 

IMG_7541

IMG_7531 IMG_7545

Låt tårta stå i kylen för att tina långsamt några timmar innan den ska serveras.

Sen är det bara att ta fram den i rumstemperatur ca 20 minuter innan man ska njuta av den. Pudra kakan med kakaopulver och lägg på valfri topping.

Vill man så går det utmärkt att rosta hasselnötterna till botten, det ger extra smak. Det är helt en smaksak.

Hoppas ni testar att göra denna!

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar