Bollar & snacks

Hampa bollar – Raw food

Hampa bollar gjorde jag häromdagen och det blev så gott och känns så välgörande. Dessutom är de glutenfria, sockerfria och vegan. Bättre blir det inte tycker jag! Dessa passar utmärkt som mellanmål och för att ändå ge dem en angenäm sötma har jag använt dadlar.

Hampa bollar sötade med dadlar

Jag tycker inte riktigt att agave alltid är ett alternativ till sötning och försöker undvika det som ingrediens i ett  mellanmål. Jag har även i desserter minskat rejält med agave. Jag tillsätter absolut lite i en desserter om det behövs för att det ändå har en neutral och god smak.

Men agave är och förblir en sötning som inte bidrar med några egentliga hälsofördelar. Agave är en processad produkt ( inte bättre än vanligt vitt socker ) som omvandlas till en raffinerad sirap med högt fruktsocker. Det påverkar levern negativt och gör så att kroppen inte kan ta hand om det.

Det är lätt att tycka att raw food är ju så nyttigt, glutenfritt och sockerfritt. Men om man menar att raw food är lika med desserter fulla med Agave så är det inte i slutändan bättre än en bit prinsesstårta.

Fruktos i frukt och grönsaker är inte samma sak som den fruktos som finns i agave. I frukt och grönsaker finns det fibrer, vitaminer och mineraler som alla bidrar till en god hälsa. Att försöka införa frukt, både torkad och färsk i desserter är ett mycket bättre när man vill tillsätta sötning. I dagens hampa bollar har jag använt dadlar som sötning.

Hampa blir riktigt gott i bollar

Dessa hampa bollar som jag bjuder på idag är nötfria m.a.o allergivänliga och laddade med nyttigheter.

Även stora mängder nötter inom raw food kan bli för mycket av det goda. Jag försöker alternera nötter och frön i en tårtbotten. Då blir det inte för mycket eller ensidigt med bara nötter.

Hampa bollar

ingredienser

  • 1 dl solrosfrö
  • 1 pumpafrön
  • 0,75 dl kokosflingor
  • 6  – 8 medjool dadlar
  • 2 msk hampaprotein
  • 1 msk lucuma
  • 1 msk maca
  • 1 msk carobpulver
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 msk kokosolja kallpressad
  • 1 – 2 msk torkade blåbär ( kung markatta )
  • flingsalt

instruktioner

  1. Lägg samtliga ingredienser förutom blåbären i en matberedare och börja mixa.
  2. När allt har gått i hop till en massa tillsätt blåbär och mixa ytterligare några varv.
  3. Rulla bollar och ställ i kylen någon timma för att sätta sig.
  4. Förvaras i kylen i burk med lock.

Dessa är perfekta som mellanmål, före eller efter träningen.

I nästa inlägg bjuder jag på Matcha-bollar som även de är sötade med dadlar.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar