Biffar & burgare

Burgare – Vegan med cheddar dressing

I dag så läste jag att McDonald´s lanserar en ny “Vego” burgare. Och att Sverige är först ut i  Världen, eller snarare mina gamla kvarter på Södermalm. Ja nu tävlar mataktörerna om att leverera gröna alternativ. Inget dumt med det alls. Jag tror om något så kommer vego öka markant under 2016. Bara min egen man  ( stor köttätare) har den senaste veckan sagt, inte bara en gång utan flera, nu blir jag vegetarian, kött känns inte så gott och fräscht längre. Yes känner jag, NU HÄNDER DET. Ok han kommer nog mer vara en fegan, veggivore eller flexitarian men att han kommer välja att äta ännu mera grönt och vego känns toppen. Han äter redan vego flera gånger i veckan.

 

Burgare gör jag ändå gärna min egen

Hur det nu var så blev  jag genast sugen på burgare när jag läste om McDonald´s vego satsning och inte viken burgare som helst – utan min egen isåfall.

IMG_7105

Svamp som bas i burgare är kanon

Sagt och gjort så blev det dagens middag. I dagens burgare så var basen champinjoner, portabello, quinoa och kidneybönor. Blev supersmarrigt. svampen och miso bidrar med fin umami + att svampen gör den saftig. Ja svamp är grymt i vego-köket och är väldigt mångsidigt.

Burgare ( V + Gf )

ingredienser

  • 250 gram skogschampinjon
  • 1 portabellosvamp
  • 1 gul lök
  • 1 vitlök solo
  • 1 tetra kidneybönor avrunna men ej sköljda
  • 3 dl kokt röd eller svart quinoa
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 1/2 tsk Tamari
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tsk Barley miso
  • 1 tsk chipotle pasta
  • 1/2 tsk rökarom
  • paprikapulver
  • cayannepeppar
  • 1 dl rostade och grovt hackade/ mixade pumpa eller solrosfrön
  • 1 dl rårismjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 msk olivolja

instruktioner

  1. Börja med att koka Quinoa ( jag brukar alltid ha färdig i kylen ), hacka lök och vitlök fräs och låt mjukna i en panna med kokosolja.
  2. Skölj och hacka svampen som nu ska ner i pannan och rör om, stek i ett par minuter. Tillsätt  avrunna ( ej sköljda ) kidneybönor, rör runt och ha i tamari, äppelcidervinäger och ånga av.
  3. Krydda med lantbuljong, miso, chipolepasta, rökarom cayannepeppar och paprikapulver. Ha sist i quinoan.
  4. Rosta frön i en torr och het stekpanna till de börjar dofta. Låt svalna något och mixa frön grovt.
  5. Flytta bön och svampröran ( som svalnat något ) till en matberedare och mixa runt några varv, tillsätt frön, rårismjöl, olivoljan och fiberhusk. Pulsa ytterligare några varv.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Låt färsen svälla en liten stund, forma burgare, blir ca 9 stycken och pensla båda sidorna på varje burgare med en blandning av olivolja och tamari.
  8. Lägg dem på en ugnsplåt som är täckt med bakplåtspapper. Grädda på 200°C i 20 minuter, vänd  och sänk till 175°C och grädda i ca 20 minuter till.

IMG_7106

Något som jag också alltid har i kylskåpet är picklad rödlök.

IMG_7109

IMG_7124

Cheddardressing/ ostsås ( V )

ingredienser

  • 3 dl blötlagda cashewnötter
  • 2 msk näringsjäst
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • salt
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kokosolja

instruktioner

  1. Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en mixer och mixa slät.
  2. Tillsätt kokosoljan och mixa ytterligare några varv till den är helt slät och fluffig.

 

Den här är grym och den fungerar både som dressing och ostsås.

IMG_7130

IMG_7129

Det blev enkel middag, men ack så god. Det går ju utmärkt att severa bröd till, men vi nöjde oss med salladsblad, adderade groddar, tomat och gurka. Såsen & picklad rödlök ( recept på picklad rödlök och snarlik burgare) gav det lilla extra. Burgare är nog en av mina favorit rätter, därför dykrer det upp här titt som tätt. Det går att göra väldigt matigt och med rätt kryddor så får man fram umami som är det kött egentligen handlar om.

Denna måltid är Glutenfri, vegan och såsen är raw.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Taco fiesta med Quorn! - grönt varje dag
    31 januari, 2016 at 00:12

    […] Här hittar du recept på Cheddar sås. […]

  • Lämna en kommentar