Frukost

Bovetecrunch med smak av pepparkaka

Bovetecrunch med smak av pepparkaka låter inte det super gott. Det är vad jag har gjort och den har legat  i torkugnen hela natten. Min dotter tyckte frukosten var extra god, just på grund av den ljuvliga doften som spreds i köket och välkomnade in till en trevlig morgonstund.

Bovetecrunch eller granola om man så vill

Olika typer av granola är min last i perioder. Jag älskar att det är crunchigt och när det har torkats långsamt så koncentreras alla smaker. Blir lite som en smak explosion i munnen. En Crunch kan man toppa på en dessert, ha till yoghurt eller smoothie bowl. Gott hur som helst!

Jag fuskar ibland och köper färdig bovetecrunch

Annars så gör jag helst min egen bovetecrunch, men ibland så fuskar jag när det är tidbrist och köper Renée Voltaires bovetecrunch.

Bovetecrunch med smak av pepparkaka ( raw + gf )

ingredienser

Bovetecrunch

  • 2,5 dl helt skalat bovete
  • 100 gram mandlar
  • 1 dl  linfrö/ 2 dl vatten

Pepparkakskrydda

  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk malen kardemumma
  • 1 tsk hel kryddnejlika
  • 1/2 tsk malen pomeranskrydda
  • 5 st hela kryddpeppar
  • 2 msk kokospalmsocker

Övrig krydda

  • 1/2 dl dadelsirap ( kan bytas mot lönnsirap eller honung )
  • nypa salt

instruktioner

Bovetecrunch

  1. Börja med att blötlägg bovete och mandlar i två separata skålar.
  2. Linfrön täcks med 2 dl vatten. Ställ detta i blöt precis innan du går och sover.
  3. På morgonen sköljer man mandlar och bovete ordentligt.
  4. Lägg mandlar och bovete i en matberedare och kör på pulsknappen några varv.
  5. Rör i linfrö + vatten som nu är en gel, ska ej sköljas.

Pepparkakskrydda

  1. Lägg alla ingredienser i en kryddkvarn och finmal. Det går även bra att mortla eller köpa färdig pepparkakskrydda.

Rör I hop crunchet

  1. Blanda bovete, mandel och linfrö med kryddor och sötning.
  2. Bred ut på två torkbrickor för torkugn eller täck en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ i ugnen på 50°C  och luckan på glänt.

 

 

Detta för den som önskar en nära nog raw crunch. Men om man bara är ute efter smak, doft och crunch så går det utmärkt att låta den gå på 175 – 200°C tills den är torr och crunchig.

 

Vidare så är man fri att tillsätta annan topping när den är klar. Jag la till gojibär både för att ge extra färg och för att det passar med dessa smaker.

Både russin, fikon eller dadlar är andra goda ingredienser som passar extra bra att ha till denna bovetecrunch.

Ett trevligt tips när man går bort och vill ta med sig en liten gåva är att fylla upp crunch i små påsar och ge bort det tillsammans med receptet. På så sätt ger man bort ett smarrigt smakprov som hen sen kan göra själv.

Nu önskar jag er en trevlig kväll // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Raw Pepparkaka + lingon är mitt Fredagsgott! | grönt varje dag
    4 december, 2015 at 15:55

    […] Hej, idag blir det lingongrottor med smak av pepparkaka, dessutom raw! Det blir raw race här för att komma i stämning inför helgens avslutande raw food kurs! Peparkakskrydda är så gott & vill du göra din egen, hittar du den här […]

  • Lämna en kommentar