Helg & högtid

Sill aubergine med smak av saffran – Vegan

Hej, från vit chokladmousse tillbaka till saffran. Nu något matigare! Sill är ju något vi här i Sverige gärna sätter på bordet vid helger och högtider. Sill kanske inte är det 1:a en nyfrälst Vegan saknar. MEN lika fullt så är det ju så roligt att det faktiskt GÅR att veganisera OCH att det otroligt nog blir smakmässigt så lyckat.

Sill som är vegan och passar till alla högtider

Min dotters spontana uttryck; att det är läskigt likt originalet men så attans gott! Det är inget revolutionerande, jag har gjort min sill på aubergine, som är det mest förekommande när en vegan gör sill!

Sill aubergine med smak av saffran ( v+gf )

Denna görs i två steg och sötningen i detta recept är på björksocker / Xylitol. Det går självklart att byta ut mot vanligt socker/ råsocker.

ingredienser

Dag 1:

Aubergine

  • 1  aubergine
  • 1 dl björksocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2 dl ättiksprit 12 %
  • 1/2 nori ark repat i några bitar
  • 4 – 5 kryddpepparkorn
  • 3 – 4 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • salt

Majonäs (v )

  • 1 dl sojamjölk
  • 2 dl rapsolja *
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • salt

Dag 2: gör sill aubergine

  • 1 dl hemmagjord majonäs
  • 1 dl imat fraiche
  • 1 pkt saffran lös upp i 1 msk varmt vatten
  • 3/4 del söt syrligt äpple skivat i 1/2 cm X 1/2 cm kuber
  • 1 mindre schalottenlök  hacka smått
  • 1-2 vitlöksklyftor + 1/2 msk olivolja
  • 1 krm cayannepepar
  • svartpeppar & salt efter smak
  • dill  hacka 1 – 2 msk

 

instruktioner

Aubergine

  1. Börja med att skala och skär aubergine i bitar, lagom stora munsbitar, liknande sill på burk.
  2. Ta bort en del av mitten om den är väldigt hålig.
  3. Koka upp en kastrull med vatten ( det ska täcka bitarna ) och tillsätt 1 tak salt.
  4. Lägg i bitarna och repa sönder noribladet som ska kokas tillsammans på medium värme i ca 3 – 4 minuter.
  5. När de har kokat klart låt de ligga i en trådsil och rinna av i en halvtimme ordentligt.
  6. Flytta auberginen till en glasburk lite av noriark följer naturligt med för den har kokat sönder och luckrats upp.
  7. Koka upp lagen med kryddorna, häll den över bitarna. Det ska nu stå i kylen över natten.

Majonäs

  1. Lägg alla ingredienser i en hög mixer kanna och sätt ner stavmixer i burken.
  2. Mixa/ vicka fram och tillbaka, från sida till sida till majonäsen tjocknar. Mixa sen upp den ordentligt.

 

Dag 2:

  • 1 dl hemmagjord majonäs
  • 1 dl imat fraiche
  • 1 pkt saffran lös upp i 1 msk varmt vatten
  • 3/4 del söt syrligt äpple skivat i 1/2 cm X 1/2 cm kuber
  • 1 mindre schalottenlök  hacka smått
  • 1-2 vitlöksklyftor + 1/2 msk olivolja
  • 1 krm cayannepepar
  • svartpeppar & salt efter smak
  • dill  hacka 1 – 2 msk

 

  1. Dag 2 blanda majonäs med imat fraîche och rör ner resterande ingredienser.
  2. Vitlök ska rivas och blandas med 0,5 msk olivolja, eller så följer ni mitt tips nedan*
  3. Vänd ner auberginen ( Obs inte lagen, bara auberginen ) och lite av noriark ( den följer med naturligt), ställ  i kylen under natten i en burk med tätslutande lock för att mogna i smaken.

*TIPS: Vitlökens goda egenskaper kommer fram först när den har finfördelats. Jag brukar riva/ mixa en större mängd vitlök och sen förvara i en glasburk täkt med olivolja. På så vis finns den alltid klar för bruk.

Denna är så värd att göra och gör ingen besviken! Jag har gjort en lagom stor sats och är man många så kan man dubblera receptet.

Nästa inlägg något gott till fikat!

Fin Fredag // Tina

PS. Om ni inte vill missa något inlägg så får ni gärna gilla mig påFacebook

 

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar