Bollar & snacks

Saffrans hjärtan med kolakräm och lingon

Saffrans hjärtan gjorda på polenta serverade med Cashew – kolakräm och lingon. Ett recept som jag kom på under tiden jag rensade bland min allt för växande tidnings hög. Ibland blir  tidningar liggandes på hög, på sin höjd bläddras de igenom eller lämnas för att läsa vid ett senare tillfälle.

Saffrans hjärtan med Polenta istället för bröd

Elle mat & vin´s omslag från förra månadens numer fanns det fattiga riddare som snittar med vit chokladkräm toppad med röda vinbär. Just enkelheten fångade mitt intresse. Men jag vill ju helst äta  både glutenfritt och vegan. Men att ställa sig att först baka glutenfritt bröd för att sedan göra fattiga riddare var inte riktigt vad jag kände för. Men så kom jag på att polenta kunde mycket väl gå att få till på ett trevligt sätt.

IMG_6607

Saffrans hjärtan med kolakräm och lingon

ingredienser

Saffrans polenta

  • 1,5 polentagryn
  • 5 dl mandelmjölk
  • 1 pkt saffran
  • 3 msk björksocker/ xylitol
  • 1 msk mandelsmör

Cashewkolakräm ( v+ gf )

  • 2 dl cashewnötter blötlagda minst 4 timmar
  • 6 dadlar mjuka blötlägg i 4 timmar
  • 1 dl blötläggningsvatten från dadlarna
  • 2 msk kokosolja smät försiktigt i vattenbad
  • 3 msk rissirap
  • 1 msk macapulver
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 tsk  flingsalt

instruktioner

Saffrans polenta

  1. Värm upp 1 dl mjölk och lös upp saffran i den varma mjölken. Tillsätt björksocker och resten av mjölken. Låt det koka upp. Häll ner polenta grynen och rör om.
  2. Sänk värmen och låt koka på svag/ mellan värme i 4 minuter. Rör hela tiden. När det har kokat i 4 minuter tillsätt mandelsmör som ska arbetas in i polentan med en slickepott. Arbeta under 1 minut medan kastrullen fortfarande är på plattan.
  3. När allt är jämnt och polentan är slät, blöt en form, ca 20 x 20 cm och bred ut polentan. Ca 1,5 cm tjock och platta till den så det blir en slät yta. Låt svalna och ställ den gärna i kylen över natten.

Cashewkolakräm ( v+ gf )

  1. Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en mixer och mixa slät. Tillsätt smält kokosolja och mixa klart.

Färdigställ

  1. Gör polenta hjärtan: Ta en passande form, jag tog ett  pepparkaks hjärta och tryck ut hjärtan av  den kalla polentan. Det går också bra att skära passande bitar om man inte har formar.
  2. Värm kokosolja i en stekpanna på mellanvärme och stek polentan så det får  en  stekyta på båda sidorna.
  3. Det går bra att låta de stå inne i ugnen på 175°C i max 5 minuter om man vill undvika att steka.

De ska inte serveras heta utan mer rumstempererade. Jag gjorde mina i en stekpanna. Klicka på någon matsked kolasås och toppa med lingon eller valfria bär.

IMG_6589

Smaken på polentan påminner om ostkaka och fungerar utmärkt som ett trevligt mellanmål med lite grädde/ växtgrädde och lite sylt.

Det blev jättegott och kommer göras fler gånger.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar