Huvudrätt

Rotfruktsgratäng till middag – Vegan

Rotfruktsgratäng blev det i matväg och för den som vill utesluta mejerier, så är det här något för den. Alla vill inte äta det ostar som finns för veganer. Jag är inte stormförtjust i alla som finns på marknaden…försöker komma på andra sätt att få det krämigt i lasagne, gratänger och på en pizza.

Rotfruktsgratäng krämig och god

I dagens gratäng så gör jag en modifierad Ostsås från Maximilian Lundin, ni vet han som är tv1´s Gokväll kock och snart öppnar upp sin 1:a  fast food vegan restaurang här i Sthlm. Den är perfekt för alla sorters gratänger & har man bara  någon dl solrosfrön, Oatlys imat & fraîche hemma så mixas den ihop på ett kick.

 Rotfruktsgratäng  ( v+ gf )

ingredienser

4 portioner

Ostsås

  •  2,5 dl imat Oatly
  • 2,5 dl fraiche Oatly
  • 1 msk kapris*, Se text längre ner för variation
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl solrosfrön

Gratäng

  • 2 morötter i skivor 1/2 cm
  • 2 palsternackor i skivor 1/2 cm
  • 1 liten kålrot i bitar 2x 2 cm
  • 1 liten rotselleri i bitar 2 x 2 cm
  • 1 msk lantbuljong biofood
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk ajvar stark
  • en sats ostsås

instruktioner

Ostsås

  1. Lägg allt i en mixer och mixa helt slät.

Beroende på vad man ska ha den till så smaka av med salt och peppar. Dagens ostsås skulle jag ha till en rotfruktsgratäng och uteslöt salt och peppar. Smakerna fanns redan i rotfrukterna. Men smaka av och salta och peppar vid behov.

Gratäng

  1. Börja med att skala och skär alla grönsaker i bitar och skivor, täck med vatten och rör i 1 msk lantbuljong. Koka upp och dra ner värmen låt koka i ca 15 minuter. De ska ha tuggmotstånd kvar.
  2. Häll av grönsakerna och ånga av snabbt. Blanda grönsakerna med vitlök och ajvar, smaka av med salt och peppar.
  3. Olja en ugnsform, lägg i grönsakerna och häll på ostsåsen. Grädda gratängen på 225°C i ca 30 – 35 minuter.

*Byt ut kapris mot ca 1 msk näringsjäst för variation. 

Tillbehör kan man variera med sallad, bönsallad och quinoa eller hirs för extra mättnad.

Detta måste ni bara testa!

Om ni är nyfikna på ytterligare en variant av ost som är perfekt till pizza, gratäng och även varm toast så måste ni prova detta recept

Önskar er en fin fortsättning på helgen // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Sofie
    23 november, 2015 at 07:26

    Åh vilka fina bilder och underbart recept, måste testas…

    • Svara
      Tina
      23 november, 2015 at 08:40

      Ja det är verkligen en gratäng att testa:)) Tack för fina ord!

    Lämna en kommentar