Huvudrätter

Het böngryta till middag – vegan

Idag gjorde jag en värmande och het böngryta till middag. När kylan kommer och mörkret ligger kompakt då längtar jag efter varm och het mat som mättar länge. Grytor och soppa är återkommande som middag hos oss under vinter halvåret! Hur ser det ut hos er?

Het böngryta när kylan kommer

Dagens middagstips är en het  böngryta som blir god även när det är kylskåpsrensning. Med en bas på bönor, kryddor, stjälkselleri och krossade tomater så är en gryta hemma med vilka grönsaker som helst. Jag varierar mig och det blir alltid gott. I går valde jag att servera denna gryta med svart råris ( är för övrigt mitt favorit ris tillsammans med rött råris) och en krispig sallad.

IMG_6442

Het chili ( v+gf)

ingredienser

  • 1 burk kidneybönor ( motsvarande kokta)
  • 2 tetror krossade tomater
  • 1 gullök
  • 1 rödchili
  • 1 mindre stjälkselleri
  • 150 g champinjoner
  • 1/4 del rotselleri
  • 1 morot
  • 1/2 röd spetspaprika
  • 1 vitlök solo
  • ca 1 1/2 dl fryst majskorn
  • 1 tsk äppelcidervinäger

Krydda

  • ca 2 – 2 1/2 tsk kakaopulver
  • 4 st kryddnejlika
  • 5 – 6 st kryddpeppar
  • cayannepeppar
  • stark paprika pulver
  • salt
  • peppar
  • pressad lime

 

instruktioner

  1. Skölj skär och skiva alla grönsaker. Mortla eller mixa i en kryddkvarn kryddor och hetta upp en gryta med kokosolja.
  2. Börja med att fräsa lök, vitlök i oljan, tillsätt resterande grönsaker ( inte bönor & majs ) och äppelcidervinäger. Pudra över de mixade kryddorna och häll på tomatkross.
  3. Rör runt och smaksätt med kakaopulver, paprikapulver, cayannepeppar, sätt på lock och låt det koka ca 25 minuter på låg värme.
  4. Tillsätt bönor och majskorn. koka tills majsen har kokat klar. Smaka av med salt och pressa på lite lime. Servera med ris, quinoa eller hirs och sallad!

IMG_6455

Till chili har jag gärna lite lime för en extra smakförstärkare!

IMG_6453

Om man vill så kan man sleva upp chilin i portionsskålar till var & en!

IMG_6440

I nästa inlägg så har jag en gästbloggare som bjuder på ett riktigt gott recept!

 

Nu önskar jag er en fin fortsättning på dagen // Tina

 

 

Relaterade inlägg

  • Svara
    Anna
    20 september, 2016 at 16:16

    Hej,Jag undrar hur många portioner det här blir? Ser supergott ut!

    • Svara
      Tina
      21 september, 2016 at 04:41

      Hej! Ja den är supergod & passar utmärkt nu när det blir lite kallare!
      4 – 6 portioner.

      Fin dag// Tina

    Lämna en kommentar