Huvudrätt

Lahmacun Turkisk pizza som måste testas

Lahmacun, turkisk pizza blev det idag innan jag gick till skolan! Helgen bara svischade förbi och nu har Måndag passerat igen. Jag tillbringade min tid på min  raw food kurs / skola och lärde mig allt om olika sorters sötning, både vad som gäller för raw food, men även sötning i största allmänhet. Intressant kan jag säga och tiden bara rusar iväg. Vi juicade idag, både med en slowjuicer och den mer vanliga centrifugen. Jag gillar tanken på att ge mig själv en daglig dos av juice, men lockas inte av de här med att göra rent maskinen. Smoothies blir det desto mer av här hemma, däremellan en och annan juice.

Lahmacun Turkisk pizza – både vegan och glutenfri

Den här kan man ha som extra tillbehör till middagen eller en snabb och enkel lunch.

lahmacun-turkisk-pizza-5753 lahmacun-turkisk-pizza-5754

Botten är glutenfri och vegan. Den går fort att göra och fungerar verkligen bra för ändamålet.

Lahmacun serveras på de flesta ställen i Turkiet

Här kommer min variant av Turkiska Lahmacun, runda pizzor med botten gjord på tunnbröd som serveras på de flesta ställen i Turkiet

Lahmacun en turkisk pizza

Sätt ugnen på 225°C

ingredienser

Botten

  • 1 1/2 dl teffmjöl
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 msk psylliumhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mandelmjölk ( valfri växtmjölk )
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk malen gyllene linfrö – till ” linfrö ägg”
  • 9 msk vatten  ( 135 ml )

Fyllning

  • Ca 2 dl kung markatta sojafärs + 1/2 msk lantbuljong
  • en liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • en grön chilifrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk tamari
  • 1/2 msk lantbuljong
  • olivolja
  • 1 tsk paprika pulver
  • oregano
  • Kirmizi biber-flingor ( turkisk chilipeppar alt vanliga chili flingor)
  • bladpersilja
  • salt & peppar
  • citron

instruktioner

Botten

  1. Mal linfrön och vispa om det med vatten. Ställ åt sidan och låt svälla i minst 15 minuter.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Efter ca 15 vispa upp linfrö ägg med 1 dl växtmjölk ( elvisp ).
  4. Fortsätt med att tillsätta de torra ingredienserna medan elvispen arbetar på medelhastighet.
  5. Bred ut två rundlar på en ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper.
  6. Förgrädda botten i 8 minuter.

Fyllning

  1. Rör ihop 1,5 msk olivolja +  1/2 tsk harissa.
  2. Koka ( sjud ) färsen i buljong i ca 15 minuter och låt den sen ligga och rinna av i en trådsil.
  3. Bryn lök, chili och vitlök i olivolja. Tillsätt färsen och rör om, blanda ner tamari och fortsätt med tomatpuré.
  4. Krydda med kryddor och lantbuljong, smaka av med salt och peppar.
  5. Riv ner skal från 1/2 citron i färsen och blanda i fin hackad persilja. Ställ åt sidan.

Färdigställ pizzan

  1. Förgrädda botten i ugnen i ca 8 minuter.
  2. Ta ut ur ugnen och bre på ett tunt lager av harissa /oljan och lägg på färsen, platta till och ringla lite olivolja på toppen, ställ tillbaka i ugnen och grädda ytterligare i 10 -15 minuter.
  3. När de har gräddats klart toppa med extra persilja och chiliflingor, servera med citron vid sidan av.

lahmacun-turkisk-pizza-5759

lahmacun-turkisk-pizza-5761

Dessa fungerar på en buffé, sidorätt eller tillbehör.

Fin fortsättning på dagen // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar