Dessert/ Recept Raw food/ Veganska recept

Äppelpaj – Lördagens raw food

Hej på er, Lördagens goda raw food är en utsökt äppelpaj. Äpplen är ju lika med höst och det börjar definitivt nalkas höst och jag gillar det.

Äppelpaj hör årstid till

En dessert med äpplen eller en matig paj med skogens guld – kantareller gör iallafall mig lite gladare. Nu ser man tydligt att färgerna är i förändring där ute. Jag får direkt lust till att tända ljus, svepa om mig med en filt, dricka massor av kryddigt te och kura ner mig i min hörna av soffan. Kan låta som en klyscha med ord men lika fullt helt sanna.

IMG_5687 Paj på äpplen - Lördagens raw food

Äppelpaj ( raw+v+gf )

ingredienser

Botten

12 Portioner/ 15 cm form

  • 2,5 dl pekannötter
  • 0,5  msk lönnsirap
  • 4 – 5 medjool dadlar
  • 0,5 tsk kardemumma
  • flingsalt

Fyllning

  • 4 dl blötlagda cashewnötter
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 kryddmått äppelcidervinäger
  • 1 rött/ gott äpple
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl kokosolja ( smält i ett vattenbad)

Topping

  • 1 stort rött äpple
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 granatäpple

instruktioner

Botten

  1. Mixa nötter grovt och tillsätt resten av ingredienserna, mixa till det går ihop.
  2. Olja in en form som mäter 15 – 18 cm med kokosolja och klipp ut ett bakplåtspapper som passar in i botten.
  3. Tryck ut nötbotten i formen. Ställ kallt.
  4. Nu är det dags att mixa fyllningen.

Fyllning

  1. Mixa allt förutom kokosoljan slät, beroende på hur stark maskin man har, kan man behöva tillsätta lite vatten eller mandelmjölk för att få den helt slät.
  2. Häll i den smälta kokosoljan i en stråle när maskinen går på låga varv och mixa klart.
  3. Häll fyllningen över botten, täck över och ställ i frysen i minst 6 – 8 timmar.

Topping

  1. Skär ett stort äpple i kuber krydda med 1 krm malen ingefära, 1 krm vaniljpulver och 1 tsk kanel.
  2. Blanda runt så alla bitarna täcks med kryddor.
  3. Lägg dem sedan på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 50°C med luckan på glänt.
  4. Låt stå inne i några timmar så de får en liten tillagad känsla. De ska inte vara torkade rakt igenom.

Färdigställ pajen

  1. Ta fram pajen från frysen ca 40 – 60 minuter innan det är dags för servering.
  2. Blanda äpplen och 1 msk lönnsirap och placera de på toppen av pajen. Strö slutligen på granatäpple.

En fin paj som har en fin balans i smakerna, kändes riktigt passande idag.

Önskar er en trevlig kväll // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    JOSEFINE ANDERSSON
    25 oktober, 2015 at 09:43

    Åh! Denna ska jag baka nu!Låter helt fantastisk. Tack för receptet :]

    • Svara
      Tina
      25 oktober, 2015 at 11:46

      Hej!Tack själv :)) Hoppas den smakar!

    Lämna en kommentar