Dessert

Tiramisu – vegan och glutenfri

Tiramisu är min mans favorit dessert. Den är svår att göra helt raw när man vill ha med huvudingrediensen kaffe. Men min Tiramisu är så nära RAW den kan bli. Den gick verkligen hem hos min man.  Det var ju länge sedan jag bjöd på en riktig godsak.

Tiramisu riktigt utsökt om jag får säga det själv

En härlig dessert med krämigt smak och fräschör. Den här bjuder man till en skeptiker som inte har fattat hur gott det är med raw desserter. Nu är ju den här lite fusk raw, men kan ändå imponera och den är ju fortfarande  inte bakad…

Vi går direkt på recept

Det är lite att förbereda men så värt det. Vi börja med det som ska blötläggas.

 

Tiramisu- vegan och glutenfri

Blötlägg cashewnötter, brygg espresso kaffe och täck russin med kaffet i en skål. Låt stå över natten.

ingredienser

Botten

  • 2 dl havregryn glutenfria grova Urtekram
  • 1 1/2 dl mandlar
  • 2 1/2 russin
  • 1 1/2 dl ekologiskt espresso kaffe
  • 1 tsk vaniljpulver
  • nypa flingsalt

Fyllning ett ( 1)

  • 4 dl blötlagda cashewnötter
  • 4 msk kaffe (det som blev kvar som russina legat i )
  • 1/2 dl ca vatten
  • 6 droppar stevia
  • 1 msk rissirap eller agave
  • 3 msk flytande kokosolja ( varsamt smält )
  • 1/2 msk solros lecitin*

Fyllning två (2)

  • 4 dl blötlagda cashewnötter
  • ca 1 dl vatten
  • 1 tsk vaniljpulver
  • skalet från en eko apelsin
  • ca 1/2 dl rissirap eller agave
  • några droppar Stevia
  • ca 1/2 äpple*
  • 1/2 dl kokosfett ( varsamt smält)
  • 1 msk solroslecitin* (det går bra att utesluta, men gör det lilla extra)

instruktioner

Kakdeg

  1. Mixa mandlar, havregryn, vaniljpulver och salt till ett grovt mjöl.
  2. Tillsätt avrunna russina men behåll kaffet som ska användas till den 1:a fyllningen.
  3. Låt maskinen pulsa tills det är en deg som håller ihop. Dela degen i två delar.
  4. Smörj ( kokosolja ) en form som mäter ca 15 cm och tryck ut den ena halvan av degen i botten. Se till att det blir en jämn platta.

Fyllning 1

  1. Lägg alla ingredienser förutom kokosoljan i en blender, gärna en höghastighets mixer, mixa helt slät.
  2. Låt sen maskinen gå på låga varv och häll i kokosoljan i en stråle.
  3. Häll fyllningen över botten och ställ i frysen i någon timme.

Förbered då den andra fyllningen.

Fyllning 2

  1. Gör på samma sätt som första fyllningen.
  2. Tillsätt skal från apelsin precis innan man häller i kokosoljan.

Kakdeg steg 2

  1. Ta fram formen från frysen, kavla den andra halvan av degen till en platta mellan två bakplåtspapper.
  2. Skär den så den passar formen och lägg plattan över 1:a fyllningen.
  3. Häll på fyllning 2 och plasta in formen och ställ i frysen över natten.

Topping

  1. Pudra på raw kakao genom en tesil så hela kakan täcks.
  2. Skär upp i jämna fina bitar.

Ta fram formen en timme innan servering.

*Solroslecitin ger extra krämighet till fyllningen.

*Äpple är ett jättebra tillskott när man gör söta fyllningar eller grädde av nötter och frön. Det har en lätt söt syra som trollar bort det nötigt ibland dova i smaken på nötter och frön. Det är en smakhöjare för jag tycker inte alltid att citron passar i alla recept. Då är äpple eller päron ett jätte bra alternativ.

 

Kakan blev fantastisk god och jag tycker verkligen ni ska testa att göra den.

Ha en fin söndag / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar