Glutenfri bakning

Frallor tillagade i torkugn – Raw food

 

Frallor som är ogräddade, fulla med fiber och nyttigheter har legat i min torkugn i 10 timmar!! Ja ni hörde rätt raw frallor som behöver gå 10 timmar i torkugnen. Det gav mig å andra sidan tid att göra lita annan nytta. Jag har ägnat mig åt att rensa och storstäda i mina köksskåp. Att få det gjort, känns som en stor lättnad. Jag har tyvärr en dålig vana att gå loss på torrvaror när jag handlar, lite för ofta och lite för mycket.
Sedan lägger jag det i skåpen och kommer inte ihåg att jag har det hemma när jag behöver det. Gör misstaget att jag köper nytt och lagret här hemma bara växer. Inte hållbart alla!

Men nu är det gjort och det känns så fräscht. Jag älskar när det är ordning och reda i mina skåp. Lovar mig själv varje gång att detta är minsann sista gången jag har rörigt i skåpen. När det är ordning så ökar inspirationen till att laborera i köket!

Frallor på nytt sätt

I våras så köpte jag en torkugn, en Excalibur. Som jag inte riktigt hade tid att testa eller lära känna ordentligt innan semestern kom emellan.
Först var det mycket jobb och ja sen så var det dags för semester. Men nu ska det bli ändring på det och först ut dessa raw food frallor.

Raw frukostfrallor ( r+v+ gf )

ingredienser

6-8 frallor

  • 4 morötter
  • 2 1/2 dl helt skalat bovete
  • 1 dl valnötter
  • 3/4 dl linfrö
  • 4 – 5 dadlar
  • 1 krm salt

 

Blötlägg bovete och valnötter i varsin skål i ca 8 timmar. Skölj sen ordentligt.

  1. Mal/ mixa linfrön till ett mjöl. Dela på morötterna och mixa dem i en matberedare.
  2. Tillsätt bovete, valnötter, dadlar och salt. Mixa allt och rör ner linfrö mjölet, mixa klart.
  3. Forma till frallor tex. en glasskopa för att få samma size på alla frallor.
  4. Det blir ca 6 – 8 frallor. Lägg dem på en torkbricka och ställ in i torkugnen eller i vanlig ugn på 50°C med luckan på glänt i ca 10 -14 timmar.
  5. Skär itu och dela på dem de sista timmarna och låt dem torka färdigt.
Det kan självklart kännas som en evighet att grädda ett bröd så länge om man inte är hemma i raw food köket. Men det tålamodet är det värt, för det blir gott, vitalt och fräscht.
Receptet är hämtat från boken Karins Frukost / Raw food & vegan
Man blir nyfiken på raw food och den har ett rikt innehåll med  träningsprogram, kostråd och recept som har en personlig och fin ton.
Nu börjar helgen och jag  önskar er en fin helg!
Hej så länge/ Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar