Biffar & Burgare/ Veganska recept

Zucchini biffar – Dagens middagstips

Zucchini biffar är dagens middagstips, så gott och fräscht. Här serverade med en tomat vinägrett som är supergod och nästan alltid finns färdig här hemma.

 

Vi har ett underbart väder här i Stockholm och jag försöker verkligen ta vara på det!

Jag ser till att komma ut och njuta av sköna powerwalks så mycket tiden tillåter.Dessutom vill jag sätta upp bra mål för min träning som jag har som plan att lägga som 1:a prioritet denna höst!

 

Zucchini biffar fungerar för alla

Maten har jag ju som mål att synka ihop med resten av familjen och “köttfri Måndag” är numera vikt åt att mina barn ska bestämma dessa middagar.  Igår blev de zucchini biffar med tomatsås och mathavre. Verkligen gott och vi var alla så nöjda.

 

Zucchinibiffar med mathavre och vinägrett ( v+gf )

ingredienser

4 portioner

Biffar

 

  • 2 mindre eller en normal zucchini
  • 0,5 dl  till 1 dl rårismjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  •  1 chia ägg*
  • 100 gram tofu / eller feta ost
  • 1,5 dl kokt quinoa
  • 0,5 lök
  • 2 salladslökar
  • 1 vitlök solo
  • oregano
  • basilika
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 – 3 soltorkade tomater
  • salt och peppar
  • kokosolja

 

Tomat vinägrett

 

  • 2 tomater
  • 1/2 lök
  • 2 – 4 vitlöks klyftor
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • oregano
  • basilika
  • salt/ peppar
  • 1 dl kallpressad rapsolja

instruktioner

Biffar

 

  1. Börja med att riva zucchini grovt, salta och lägg i en sil/ durkslag. Låt den ligga och vätska ur i ca 20 minuter.
  2. Hacka lök, salladslök och vitlök. Värm en stekpanna med kokosolja, fräs vitlök och lök i pannan på medium värme. Peppra ett varv med pepparkvarnen.
  3. Tillsätt soltorkad tomat och äppelcider vinäger.
  4. Krama ur zucchinin ( så mycket som möjligt ) och lägg över i en bunke. Tillsätt  tofu, skivad salladslök, kryddor, rårismjöl, quinoa fiberhusk och lök/ vitlök.
  5. Blanda om ordentlig. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vänd ner chia – ägg  i färsen.
  7. Låt  färsen vila i 10 -15 minuter.
  8. Värm en stekpanna med kokosolja och klicka ut biffar i pannan med en sked.
  9. Forma till biffarna medan de är i pannan med en sked.
  10. Vänd på dem försiktigt när det fått stekyta.
  11. Lägg efter hand biffarna på en plåt och efterstek på 175 °C i ca 10 -15 minuter

 

Tomat vinägrett

 

  1. Skär tomaterna i bitar, hacka lök och vitlök.
  2. Fräs allt i lite av oljan i en kastrull och låt det sjuda på låg värme i ca 15 minuter. Låt sedan svalna något.
  3. Flytta över allt till en blender och tillsätt äppelcidervinäger, oregano, basilika och mixa slät.
  4. Häll i resterande olja i en stråle medan maskinen går på låga varv.
  5. Smaka av med salt och peppar.

 

Chia-ägg*

 1 msk chiafrön & 3 msk vatten blandas och får stå att svälla i minst 15 minuter

 

Till serverade jag mathavre som jag blandade med soltorkad tomat, salladslök, baby spenat, salt och peppar.

 

Önskar er en fortsatt trevlig dag // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Aleksandra
    28 oktober, 2016 at 14:27

    Hej! Ett underbart recept som fungerar inte bara till en vardagsmiddag med även för gäster! Har aldrig tyckt om zucchini förrän jag lagade dessa himmelska biffar!
    Jag undrar om biffarna lämpar sig för frysning?

    Vänliga hälsningar

    Aleksandra

    • Svara
      Tina
      28 oktober, 2016 at 19:41

      Hej Aleksandra!
      Tack vad roligt att höra! Jag har inte själv frysit in dem! Men skulle tro att om du ställer in dem frysta i ugnen på 150°C, tills det är genom varma, så borde det bli bra. Låt mig höra om du testar.
      Trevlig Helg // Tina

  • Svara
    Aleksandra
    3 november, 2016 at 19:39

    Hej Tina! Idag har jag haft biffarna i min lunchlåda. Eftersom jag bara har tillgång till mikron på jobbet värmde jag upp biffarna på låg värme under ca 1,5 minut. Den fina smaken och konsistensen har bevarats 🙂
    Ett stort tack för det fanstastiska receptet!

    Jag undrar om du har möjlighet att lägga upp det gamla receptet på pasta med zucchini?

    Vänliga hälsningar

    Aleksandra

    • Svara
      Tina
      3 november, 2016 at 23:54

      Hej Aleksandra!
      Vad rolig att höra! Ge mig en dag så ska jag söka fram det & lägga upp!

      Med vänlig hälsning, Tina

    Lämna en kommentar