Huvudrätt

Bolognese vegan med zucchinipasta

Bolognese vegan med zucchinipasta tar oss tillbaka till vardagen. Här blev det ett långt uppehåll, men nu är jag tillbaka och känner mig stärkt inför hösten. Hoppas ni har haft en fin sommar med eller utan regn… Vädret rår vi ju inte på.

Hur ser er mat ut i höst, mer grönt, nystart eller fortsätter ni i samma spår?

Bolognese fungerar till alla

Det är ett perfekt middagstips och allra bäst att göra en ordentligt sats för det går åt.

Bolognese vegan med zucchinipasta IMG_4347

Bolognese vegan ( v+ gf )

4 portioner

ingredienser

  • 500 gram soja färs*
  • 100 gram champinjoner ( ca 6 st normalstora)
  • 2 morötter
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 selleristjälk
  • 1 gullök
  • 1 vitlök solo
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tetra/ burk tomatkross
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk chilisås / harissa pasta
  • 2 st lagerblad
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk torkade örter, herb de Provence

instruktioner

  1. Börja med att skölj och hacka alla grönsaker smått. Smält kokosolja eller rapsolja i en gryta och fräs grönsakerna, peppra på med pepparkvarn och rör runt.
  2. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger och Harissa och låt allt fräsa.
  3. Häll i tomatkross, lantbuljong och övriga kryddor/ lagerblad.
  4. Rör runt, tillsätt lite vatten och låt grytan koka upp. Dra ner värmen och låt grytan puttra på plattan i ca 20 minuter.
  5. Höj värmen något och tillsätt färsen låt det bli ett snabbt uppkok för att sedan dra ner värmen igen och koka i ca 15 minuter. Ha en kastrull med lite kokt varmt vatten vid sidan av grytan och putsa i lite åt gången om det behövs ( färsen suger upp vätska medan den kokar)
  6. Smaka av med salt och peppar. Slutresultatet är fantastiskt och samtliga i familjen gav 5 av 5 möjliga stjärnor.

*  Jag använder kung markattas soja färs, följ instruktionerna på förpackningen

Servera såsen med pasta och för den som vill, varför inte Zucchini pasta som jag själv valde. På toppen blev det en snabb mixad ost gjord på 1 msk mandlar, en nypa flingsalt och 1 msk näringsjäst som jag mixade fint och toppade pasta med. För utförligt recept på parmesan finns här.

Med detta så önskar jag en fin fortsättning på veckan.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar