Dessert

Pavlova “aquafaba” tårta vegan

Hej, Har du hört talas om Pavlova gjord på aquafaba – kikärtsvatten och helt vegan! Sommar betyder för många pavlova eller marängtårta som man också säger. Självklart toppad med fluffig grädde och jordgubbar. Då säger jag – Tänk er en sådan men helt växtbaserad. Det tänkte jag bjuda på idag, en sommartårta där botten är gjord på kikärtsvatten eller kanske mer känt som aquafaba. En helt växtbaserad tårta, sommaren är räddad.

Jag har tidigare gjort både dessa maränger och ljuvliga macarons med gott resultat. Nu har jag testat några gånger att göra en marängbotten till en tårta. Tyvärr har inte jag fått det att fungera som jag har önskat.

Pavlova “aquafaba” hur trevligt till dessert är inte det

För det 1:a så tror jag bestämt att Garants eko kikärtsspad är att föredra mot Zetas eko. Vidare tycker jag att 125°C är den bästa temperaturen i en vanlig ugn, varken högre eller lägre.

Sockret har en avgörande betydelse, att minska på sötningen är svårt för att få ett bra slutresultat.

Jag har gjort både med björksocker/ Xylitol och rårörsocker för ett bättre val av sötning, men det har inte alls blivit bra.

Denna gjorde jag med den sista skvätt kikärtsspad jag hade kvar hemma och som ni ser blev den inte alls så tokig.

Sommar” Aquafaba”  Pavlova ( v+gf )

ingredienser

 • 0,75 dl kikärtsspad kylskåpskall
 • 1, 25 dl florsocker
 • 1/2 msk arrowrot
 • 1 tsk pressad citron

instruktioner

 1. Vispa spadet/ kikärtsvattnet med citron till ett vitt skum, tillsätt arrowrot och vispa till den är styv och toppig.
 2. Tillsätt socker lite i taget och låt marängen bli blank och fast. Du ska kunna vända upp och ner på skålen och smeten ska stanna kvar i bunken.
 3. Rita en rundel ( ca 16 – 18 cm ) på ett bakplåtspapper och lägg det på en bakplåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.
 4. Grädda i 1,5 – 2 timmar på 125°C, stäng av ugnen, låt botten ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.

Montera tårtan;

 1. Vispa grädden* fluffig med en elvisp. Ställ in i kylen fram till servering.
 2. Lägg botten på ett tårtfat, spritsa på grädde och strö på jordgubbaroch nötter.
 3. Smält en bit vegansk choklad i vattenbad för att ringla på toppen av tårtan och servera.

 

Jag vispade kokosgrädde* , rev i citron skal och sötade med 1 msk agave. Ställ kallt fram till servering. Hacka pistagenötter eller valfria nötter, skär jordgubbar i skivor och smält lite mörk choklad ( vegan ).

TIPS: Kokosgrädde gör du genom att ställa en burk hel fet kokosmjölk i kylen över natten. En timme innan du ska vispa grädden ställer du in en frystålig bunke i frysen. Skopa i den tjocka delen av grädden i bunken, kokos vattnet går utmärkt att spara till bakning eller en smoothie.

För dig som inte gillar smaken av kokos ersätter den med sojagrädde.

TIPS: Gör egen choklad: Smält 1 msk kakaosmör i vattenbad och tillsätt 0,5 msk kokosolja och lika mycket kakaopulver. Smaka av med valfri sötning, ca 0,5 msk.

Botten blir styv, fast och lite seg. Denna ska inte stå färdig monterad i flera timmar innan servering utan ska för bäst resultat monteras strax innan servering.  Men för dig som vill imponera med en helt växtbaserad tårta – så är denna det givna valet. Garanterat succé.

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar