Dessert/ Veganska recept

Oatly växtgrädde i min pannacotta – Lördags gott

Oatly växtgrädde i Lördagens pannacotta. Jag har testat att göra pannacotta på några olika sätt och det känns nu som jag har hittat ett sätt som fungerar och blir bra.
Det är inte alltid så lätt att göra klassiska enkla desserter vegan och med mindre sötning. Men man får inte ge sig.

Oatly växtgrädde och agar agar fixar det

Nu är ju Pannacotta i sig själv glutenfri, dock så är Oatlys havre grädde inte glutenfri men går bra att ersätta med sojagrädde som alternativ. Men att ersätta  gelatinet kan vara en svårighet om man inte gjort det förut.  Agar agar, Vegeset och gelésocker bland annat är alternativen som finns. Vet man bara hur de ska användas så kan man få till det riktigt bra. Agar agar behöver komma upp i 85°C för att lösas upp, därför är en hushållstermometer att föredra. Idag har jag gjort min pannacotta på Oatly havre grädde, havremjölk, agar agar pulver, björksocker och vaniljextrakt varken mer eller mindre. Blev den bra? – Ja, jag tycker den blev jättebra och god inte minst.

IMG_3481-recept-grontvarjedag-vegan-pannacotta

Vegansk vanilj pannacotta med rabarberkompott ( V+gf )

4 portioner

ingredienser

pannacotta

  • 4 dl havregrädde ( oatly eko)
  • 1/2 dl havremjölk
  • 4 msk björksocker/ xylitol ( vanligt socker fungerar ju också )
  • 2 kapsyler vaniljextrakt
  • 2 krm Agar agar pulver 

Rabarberkompott

  • Ca 2 rabarberstjälkar (300 gram skalade & hackade )
  • 1 dl björksocker
  • vaniljextrakt

pannacotta

  1. Blanda grädde, mjölk, socker och vispa i agar agar. Ställ kastrullen på plattan ( medium värme ) och rör hela tiden, ha gärna en termometer till hands och tempa så du vet att vätskan når 85°C.
  2. Låt sjuda under omrörning i ca 3 – 4 minuter.
  3. Rör slutligen i 2 kapsyler vaniljextrakt. Häll upp i fyra glas och ställ i kylen. Låt de stå minst 2 timmar för att sätta sig.

Rabarberkompott

  1. Låt rabarbern och sockret smälta på medium värme och rör om i mellan åt.
  2. Det tar ca 20 minuter att koka klart.
  3.  Blanda i vaniljextrakt och låt svalna.

Lite rostad mandel blir perfekt att ha på toppen.

Det finns ingen eftersmak av havre i den här pannacottan.

Ha en fin kväll!

//Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar