Dessert

Lime Cheesecake – Raw food

 

Lime cheesecake som är  raw och riktigt god säger inte jag nej till. Botten på svarta sesamfrön smakar oväntat gott och det blir snyggt att se på också.

Lime gärna i allt om jag får be

Ja, lime gör sig så bra i både desserter och matiga frestelser. Jag skvätter gärna lite extra lime i både mat och bakverk när det ska vara lime och syra i det jag gör. Bara en droppe till är min melodi…

 

17052015-IMG_3105

Lime CheeseCake ( Raw+v+gf )

Form ca 16 x 16 cm

9 bitar

Botten

  • 2 dl svarta sesamfrön
  • 0,75 mandelmjöl ( Mixa egen för helt raw )
  • 8 medjool dadlar
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • nypa flingsalt
  • eventuellt 1 – 2 msk rissirap/ agave

Fyllning

  • 2,5 dl cashewnötter ( blötlagda minst 4 timmar )
  • 2 mogna avokado
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 eko lime + skal från 1 ( riv med zestjärn)
  • 1 citron
  • 0,5 – 0,75 dl agave eller rissirap
  • 1 nypa flingsalt

Topping

  • 2-3 kiwi
  • skal från 1 lime

Botten

  1. Mixa  sesamfrön till det går sönder Tillsätt  resterande ingredienser och mixa klart.
  2. Om det verkar torrt tillsätt eventuellt  1 -2 msk vatten. Olja en form som mäter ca 16 x 16 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten. Tryck ut massan i botten och ställ kallt.

Fyllning

  1. Mixa samtliga ingredienser till en helt slät och tjock kräm.
  2. Häll krämen över botten och plasta in.
  3. Ställ i frysen minst 6 timmar, gärna över natten.

När det är dags att servera så ta fram den några timmar innan och ställ in i kylen att tina långsamt. Dekorera med skivad kiwi och riv lime skal över.

 

17052015-IMG_3132

17052015-IMG_3131

 

Den blev magiskt god och fräsch. I denna så är det agave som sötning, det är inte den sötning som jag använder mest när jag gör mina desserter. Ibland gör jag undantag  för att jag vill ha en mer neutral sötning. Här får man avgöra vilken sötning man föredrar och har tillgänglig.  Rissirap, agave och kokosnektar fungerar alla lika bra.

Ha det så fint // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar