Veganska mejerier/ Veganska recept

Smör och vegan – det här kan vara det perfekta

Smör för veganer finns det? Eller måste man som vegan hålla till godo med det margarin som vi erbjuds ute i handeln. Jag är inte så förtjust i det margarin vi erbjuds. Vill man veganisera bakverk osv så blir det vissa begränsningar om man avstår från margarin.

 

Smör eller går det lika bra margarin

Jag har inte på många, många år köpt hem margarin och vill inte börja göra det nu heller. Jag tänker inte gå in på varför, utan nöjer mig med att det är mitt personliga förhållningssätt. Alla får göra sina val och de som äter och tycker om margarin tänker inte jag försöka övertyga om något annat. Valfrihet är mitt ledord!

Men mitt personliga val är att jag inte köper margarin.

 

Smör går att göra vegan

Jag surfade runt på nätet efter hur man kunde göra eget smör och hittade en blogg som heter

blivegan.blogspot.se, där utlovades ett perfekt smör och helt vegan.

Jo, det är helt klart ett grymt smör, det ska bli spännande att testa och hoppas det även fungerar när man bakar. Kanske någon som har testat, berätta gärna. Jag la till två extra moment och tycker det blev helt perfekt.

IMG_2886

 Vegansk smör

ingredeinser

  • 75 gram kokosolja + 2msk
  • 1,25 dl havre grädde/ bas + 2msk
  • 1,25 dl rapsolja
  • 1/2 tsk salt

instruktioner

  1. OBS: kokosoljan ska vara utan smak och det är inte den med silverpapper som ligger i kyldisken i våra vanligaste livsmedelsbutiker.
  2. Blanda grädde och salt, smält kokosoljan på spisen. Kokosolja smälter på mycket låg temperatur. Blanda kokosolja och rapsolja. Mixa grädden medan du häller ner oljan i en stråle. I detta skede är smöret rinnigt.Rör i 2 msk fast kokosolja i det mixade i smöret och ställ kallt i kylen några timmar.
  3. Efter några timmar i kylen är smöret hårt. Nu mixar man i 2 msk grädde och låter det stå över natten i kylen. Konsistensen blir fantastiskt och påminner om Bregott.

IMG_2881

Nu återstår det att se hur det fungerar att baka med  jag återkommer med resultat.

Önskar er en fin dag// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Cocovit, smör för den som är vegan! - grönt varje dag
    6 januari, 2016 at 21:14

    […] kan också göra ert eget smör om ni känner för […]

  • Svara
    Recept på Glutenfria kex! - grönt varje dag
    7 januari, 2016 at 09:34

    […] man inte tag på cocovit ( vilket går utmärkt att baka med ) så gör man sitt eget smör eller så köper man ett mjölkfritt margarin. Hur som helst gör dessa […]

  • Svara
    Mikaela
    28 januari, 2016 at 11:48

    Hittade in till din blogg idag, jättefin! Du har här med ytterligare en följare!Hur länge skulle du uppskatta att detta smör håller i kylskåpet?

    • Svara
      Tina
      28 januari, 2016 at 00:42

      Hej Mikaela!
      Välkommen, vad roligt att du har hittat hit!
      Det håller iallafall några veckor. Jag kan säga att det är gott både på smörgåsen & att baka med!

      Ha en fin fortsatt dag // Tina

  • Svara
    Caroline
    2 september, 2016 at 20:31

    Undrar vad för kokosolja jag bör köpa? Är det sån där ‘kallpressad’ virgin som finns på glasburk? Har aldrig köpt kokosolja innan så det är lite av en djungel.Och funkar Oatly’s iMat havregrädde? Skall testa detta nästa vecka tänkte jag!

    Tack på förhand!

    • Svara
      Tina
      2 september, 2016 at 21:59

      Hej!
      Biofood har en doftfri som går utmärkt att använda, den finns på Ica. Oatly havregrädde blir jättebra.
      Berätta hur det går!
      Trevlig helg// Tina

  • Svara
    Karro
    10 februari, 2017 at 13:25

    Har du hunnit testa att baka med det? Funderar på att ha det till pajdeg.

    • Svara
      Tina
      11 februari, 2017 at 06:21

      Hej karolin!
      Det fungerar utmärkt att ha till pajdeg!

      Trevlig helg // Tina

    Lämna en kommentar