Smårätter & tillbehör

Polenta serverad med ramslöksolja, broccoli och sparris

Polenta är små gryn som framställs från majskornets kärna. Grynen påminner om mannagryn och ska koka på samma sätt. Sedan kan man låta den svalna och stelna för att skära i små bitar/ snittar som jag har gjort idag. Men det fungerar även att använda som  gryn i en soppa, gröt, glutenfri panering, pannkakor eller pudding. det har många användningsområden.

Polenta snittar med ramslöksolja

Dagens recept är perfekt att göra till förrätt eller en lättare måltid. med vårens smaker inte dumt alls eller vad säger ni?

Nu går vi in i den tiden på året när vi gärna äter lite lättare mat som inte alltid behöver vara varm. Jag själv föredrar gärna ljummen eller kall mat så här års.

IMG_1726

Polenta mättar men är inte svårsmält eller ger en tung känsla i magen.  Här har vi få ingredienser men en ganska fin måltid för ögat och  gommen.

Polenta serverad med ramslöksolja, broccoli och sparris

ingredienser

4 portioner som förrätt eller smårätt

Polenta och broccoli ( v+gf)

  • 3 dl polenta
  • 1 liter vatten
  • 1/2 msk lantbuljong
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 broccolistånd
  • knippe grön sparris

Ramslöksolja

  • 1 knippe ramslök
  • 0,75 dl kallpressad ekologisk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk  pressad citron + rivet skal av 1/2 citron
  • salt & peppar ( smaka av )

Extra topping vid servering: rostade pinjenötter

instruktioner

Polenta

  1.  koka upp vatten och buljong och tillsätt polentan. Rör hela tiden, det ska koka på låg värme i ca 5 minuter.
  2. Mixa pinjenötter och näringsjäst till ett fint mjöl, detta rörs ner i den färdig kokta polentan. Blöt en form som mäter 20 x 20 cm och häll i polenta smeten. Blöt händerna och platta till ovansidan så den blir en jämn yta. Låt svalna och ställ sedan kallt i kylen, gärna över natten.

 

Ramslöksolja

  1. Värm oljan till max 70 °C och mixa oljan med ramslöks. Tillsätt  resterande ingredienser och mixa snabbt några varv till.

Tillaga grönsakerna

  1. Stek broccoli och sparris i rapsolja.

Servering

  1. Vid servering  skär polentan i bitar eller stansa ut rundlar som jag gjorde. Stek bitarna på båda sidor i lite olja.
  2. Lägg sparris och broccoli på toppen och ringla över ramslöskolja. Avsluta med rostade pinjenötter, någon nypa flingsalt och ett par varv med pepparkvarn.

 

 

Så gott och fräscht.

Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar