Biffar & burgare

Falafel hemmagjord – glutenfri och vegan

Falafel är riktigt gott och då menar jag den riktiga varianten. Hemma eller på restaurang spelar ingen roll, men det måste vara en nylagad falafel som är frasig på ytan och alldeles len på in sidan. Att mala kikärtor, krydda och sen fritera i olja – Serverade med fina tillbehör så som såser, hummus och bröd är i mitt tycke en kanon middag.

falafel behöver rätt tillbehör

En vitlöksås på Oatly ifraiche, mynta och tahini, vidare så blanda jag Harissa och olivolja. Hos oss är Harissa bordskrydda. Grönsallad, tomat, gurka, paprika och rödlök. Barnen åt sin falafel med pommes och pitabröd. Maten åt vi direkt tillagad från grillen.

Jag har en  gasplatta i anslutning till grillen och det är super när man vill undvika doften av friterat inomhus.

 

Min falafel skopa är jag riktigt glad i som gör alla i samma fina och jämna form.

20042015-IMG_2471

 

Jag maler mina kikärtor i en köttkvarn efter att de legat i blöt i 24 timmar. Jag byter vatten ett par gånger under tiden.

Falafel med goda tillbehör ( V+gf )

ingredienser

Falafel

  • 500 gram torkade kikärtor
  • 2 vitlöksolo
  • 1 dl hackad persilja
  • 1/2 dl hackad koriander
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 msk salt
  • 1 msk harissa
  • 1 lök paprikapulver 1 tsk bakpulver

Om man inte har köttkvarn så kör i matberedare istället

Vitlöksås med mynta

  • 1 Frp Oatly Imat fraiche
  • 1 tsk tahini
  • 1/2 pressad citron
  • 4 – 6 blad mynta
  • ca 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • Knivsudd sötning ( agave eller honung )

Hummus

  • 400 gram kokta kikärtor
  • ca 1,5 dl vatten
  • 3 msk tahini pasta
  • 4 msk pressad citron
  • 0,5 msk spiskummin
  • salt
  • 2- 3 msk olivolja

Harissaolja

  • Ca 1/2  – 1 msk harissa
  •  0,5 dl olivolja.

 

instruktioner

Falafel

  1. Kör igenom kikärtorna 2 gånger i kvarnen. 1:a gången enbart kikärtor och andra gången så låter man lök, vitlök och färska kryddor gå med.
  2. Tillsätt  resterande ingredienser i färsen och låt den stå kallt medan man gör klart tillbehören.
  3. Gör bollar som man plattar till något. Fritera i ca 180°C tills de är frasiga och har fin färg.

Vitlöksås med mynta

  1. Mixa 2 msk av oatly imat med resten av ingredienserna ( ej olja och salt )
  2. Tillsätt resten av oatly och mixa klart.
  3. Rör i olja och smaka av med flingsalt. ställ kallt.

Hummus

  1. Börja med att mixa kikärtor med kallt vatten ca 1 dl, om det behövs tillsätt ytterligare 1/2 dl. Vattnet  gör så man får en lätt och luftig hummus.
  2. När röran är slät så tillsätt övriga ingredienser. Rör i olivolja för hand och smaka av med salt.
  3. Vid servering så ringla över lite extra olivolja och pudra på lite sumak överst.

Harissaolja

  1. Ca 1/2  – 1 msk rörs ut i ca 0,5 dl olivolja.

OBS Harissa är en stark chilipasta som man måste vara försiktig med. 

20042015-IMG_2505

 

 

Så värt att göra emellanåt. Att fritera kan man ju diskutera om det är rätt eller fel, men åh så gott det kan vara.

Receptet är glutenfritt och vegan.

Fin fortsatt dag önskar jag// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Hummus, snabb, enkel & min godaste! - grönt varje dag
    24 februari, 2016 at 11:20

    […] mer inspiration på kikärtor; fantastiska maränger, hemmagjord falafel, matig paj & slutligen Kikärtsbröd i […]

  • Svara
    Johan Brändström
    6 juni, 2017 at 10:06

    Hej Tina!Falafel är en av mina vego-favoriter, men tyvärr blir det sällan av att jag gör det själv… när jag läste ditt recept gick jag känslan av att det va ganska smidigt så måste prova det! Falafel brukar kunna bli torra ibland, har du ett bra tips på hur man undviker det?
    Vore kul att lägga upp ett bra falafel-recept på min sida http://www.vegoladan.se!

    Ha det bra!

    • Svara
      Tina
      6 juni, 2017 at 10:35

      Hej Johan!
      Ja falafel rätt tillagad är verkligen gott. Min erfarenhet är att krydda ordentligt & blötlägga i minst 12 timmar. Att köra kikärtor i “kött” kvarn blir så mycket bättre slutresultat & om det är möjligt verkligen att föredra. 1 tsk bakpulver/ 500 gram torkade ärtor. Fritera på 180 grader. Hemligheten för att de ska bli så där goda är att få bort den råa eftersmaken av kikärta som faktiskt kan förekomma. Köp kikärtor som inte har lagrats för länge ( för många år) de suger upp dåligt med vatten & kan ha tråkig eftersmak. Jag är faktiskt själv på väg upp med nytt falafel inlägg. Hoppas det blir bra & framförallt gott.
      Trevlig Dag
      Med vänlig hälsning, Tina

    Lämna en kommentar