Huvudrätt

Gratäng med aubergine och fantastisk ostsås – Vegan och glutenfri

Idag har jag lagat en underbar gratäng med få ingredienser men med mycket smak. Huvudgrödan är en trevlig  och mycket omtyckt råvara hos mig. Aubergine, antingen så älskar man aubergine eller så gillar man det inte alls.

Aubergine finns alltid här hemma hos oss

Ja när den är i säsong och tillgänglig alltså. Jag har den på min topp 5 lista över favorit råvara. Bäst gör den sig i en gratäng eller på grillen.

En vegansk och smältbar ost

I denna gratäng har jag gjort en helt fantastisk ostsås som lyfter hela  hela denna rätt. Ja och den är supergod också!

Aubergine gratäng med krämig ostsås ( v+gf )

mozzarella ( v+gf )

  • 4 mskblötlagda cashewnötter ( 4 till 8 timmar )
  • 240 ml varmt vatten
  • 2 1/2 msk tapioka stärkelse
  • 1/2 tsk näringsjäst ( marigold )
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk pressad citron

Övriga ingredienser till gratängen

  •  2 auberginer
  •  salt & peppar
  • olivolja

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksolo
  • 2 frp krossade tomater
  • 1 msk tomatpure
  • färsk basilika
  • 1 msk lantbuljong
  • 0,5 tsk cayannepeppar
  • paprika pulver
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • någon tsk sötning ( agave eller honung)
  • olivolja
  • salt & svartpeppar

Nu börjar vi:

Sätt ugnen på 200°C

Skiva aubergine i 0,5 cm skivor. Pensla dem med olja,  salta & lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.  Stek & vänd på dem tills båda sidorna tagit färg.

Tomatsås ( V+GF )

  1. Stek lök och vitlök i olja tills de mjuknat.
  2. Tillsätt tomatpuré, rör runt, häll i tomatkross och resterande ingredienser.
  3. Låt såsen puttra i hop på spisen.

Gör gratängen

  1. Varva allt i en ugnsform, skivor av aubergine, tomatsås & repad basilikablad. Avsluta med ett lager aubergine och toppa med ostsåsen. Gratinera i 30 – 35 minuter på 200°C. Det går med fördel att höja till 225 grader de sista minuterna. Servera med sallad, oliver, bröd. Vad man nu önskar & vill ha till!

instruktioner

Ostsås

  1. Lägg alla ingredienser i en mixer ( ju starkare maskin ju bättre). Mixas ( viktigt ) till en helt slät sås.
  2. Häll över allt i en liten kastrull, koka på medium värme och vispa / rör hela tiden till det tjocknar.

Resultatet ska vara en tjock ostsås, låt den svalna när den kokat klart.. Här hittade jag ostsåsen.

Aubergine

Sätt ugnen på 200°C / 20 minuter

  1. Skiva aubergine i 0,5 cm skivor. Pensla med olja, salta/ peppra och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Stek och vänd på dem efter halva tiden.

Tomatsås ( V+GF )

  1. Stek lök och vitlök i olja tills de mjuknat.
  2. Tillsätt tomatpuré, rör runt, häll i tomatkross och resterande ingredienser.
  3. Låt såsen puttra i hop på spisen.

Gör gratängen

  1. Smörj en gratängform och varva alla aubergine skivor, tomatsås och repad basilikablad i formen.
  2. Toppen ska avslutas med ett lager aubergine och toppa slutligen med ostsåsen.
  3. Gratinera i 30 – 35 minuter på 200°C. Det går med fördel att höja till 225 grader de sista minuterna.

Servera med sallad, oliver och bröd.

 

IMG_2370

Denna sås är super enkel att göra och passar till pizza, grillade mackor, gratänger osv. I mitt tycke den godaste och bästa vegan ost som dessutom smälter.  Här hittade jag ostsåsen.

Hoppas ni testar denna goda gratäng.

Önskar en  fin kväll // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Lördagens rotfruktsgratäng är vegan! | grönt varje dag
    21 november, 2015 at 20:54

    […] Om ni är nyfikna på ytterligare en variant av ost som är perfekt till pizza, gratäng & även varm toast så måste ni prova detta recept […]

  • Lämna en kommentar