Baka glutenfritt

Aquafaba är här men vad tusan är det – Veganska Maränger

Aquafaba,  ja vad tusan är det? Jo det är kikärtsspad som har kommit att vända upp och ner på en hel värld, ja i allafall för alla veganer.

Under veckan som gått så har det florerat maränger på FaceBook´s Vegan grupper.

Det är liksom maränger gjorda på vattnet som kikärtorna ligger i. Det konserverade som man köper på tetra eller burk.

OBS: köp helst den utan salt.Bl.a Zeta har saltfri. Eller ännu bättre koka egna kikärtor och behåll vattnet.

Aquafaba skapar massor av nya möjligheter

Snacka om REVULUTION! Kikärtsvatten som blir maränger…… Vad mer kan man inte göra. Helt nya möjligheter öppnas upp och jag spår att framtiden kommer bjuda på massor av fler recept med kikärtsvatten som ingrediens.

Aquafaba är här men vad tusan är det

Maränger vegansk och glutenfria

ingredienser

Sätt ugnen på 100°C varmluftsugn / 120 vanlig

  • En tetra ekologiska kikärtor, utan salt
  • 1,5 dl ekologiskt florsocker
  • 1 tsk 12% ättika

instruktioner

  1. Häll kikärtorna i en sil och samla upp vätskan i en vispskål.
  2. Blanda i ättika och vispa upp vätskan till ett vitt skum. Tillsätt florsocker lite i taget medan du vispar.
  3. Vispa till det blir ett hårt skum som går att vända upp och ner.
  4. Fyll en sprits påse och spritsa ut små maränger. Denna sats ger två hela ugnsplåtar.
  5. Jag gräddade i 100°C  varmluftsugn i ca 1 timme och lät det stå kvar över natten i ugnen med luckan på glänt.

Mina maränger blev helt perfekta, spröda och goda. Det är nästan overkligt att det går att få till maränger på detta vis. Min dotters omdöme var att det var godare än vanliga maränger.

Detta är kul och roligt att kunna bjuda på vid tillfälle. Resultatet är fantastiskt och gör ingen besviken.

Mycket nöje // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Hummus, snabb, enkel & min godaste! - grönt varje dag
    24 februari, 2016 at 11:19

    […] mer inspiration på kikärtor; fantastiska maränger, hemmagjord falafel, matig paj & slutligen Kikärtsbröd i […]

  • Lämna en kommentar