Huvudrätt

BBQ spett med tofu och grillsäsongen är äntligen här

BBQ grillsäsongen är den äntligen här! Jag känner verkligen en längtan till uteliv, en tänd grill,  nära och kära som samlas runt mat och glada samtal.

BBQ spett när grillsäsongen äntligen är här

Det blir så enkelt att bara trolla fram något matigt snabbt medan man vistas ute och umgås. Något grillat, en röra och sallad så är middagen liksom hemma. Jag har fixat en BBQ sås som jag kokade nu i veckan.

Den blev verkligen kanon och tillsammans med grönsaker och tofu en riktig hit.

BBQ grillspett med tofu ( v+gf )

Tofu

  • 1 frp Tofu

BBQ sås

  • 1 rödlök
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 vitlöksolo
  • 1 / 2 dl  ananas ( kung markatta har en eko på burk )
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 /2  dl vatten
  • 4 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk granatäppelsirap
  • 3 msk pressad lime
  • 2 msk tamari
  • 2 msk tomatpure
  • 1 – 2 msk chipotle pasta

Marinad till grönsaker

  • 2 msk BBQ sås
  • 1, 5 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • salt & peppar

Grönsaker till spett

  • 1 aubergine
  • 1 frp skogschampinjoner
  • 1 röd och grön paprika
  • 1 -2 röda lökar

instruktioner

 BBQ sås

  1. Börja med att hacka lök och vitlök, stek på medium värme i olja och tillsätt cayennepeppar och  torkad ananas, rör runt.
  2. När löken är mjuk så flytta allt till en mixer och tillsätt samtliga resterande ingredienser, mixa slät.
  3. Häll tillbaka i grytan och låt sjuda i ca 20 minuter, rör hela tiden.
  4. Smaka av såsen med salt, peppar och ev mer lime.

En super sås som sen ska svalna och gärna stå i kylen någon natt och låta smakerna utvecklas.

Tofu Steg 1

  1. Frys in ett pkt tofu i 12 / 24 timmar, ta fram och tina.
  2. Pressa tofu mellan två skärbrädor genom att linda in tofun i hushållspapper, lägg den mellan två skärbrädorna och på med en tyngd.
  3. Låt den ligga i ca 20 – 30 minuter.

Tofu steg 2

  1. När tofu har tinat och är pressad skär den i passande kuber, marinerar i ca 1/3 av BBQ såsen.
  2. Låt tofun marinera i ett eller två dygn i kylskåpet.

Grönsaker till spett

  1. Klyfta och skär grönsakerna i  bitar.
  2. marinera i några timmar i kylskåpet.

Gör spett

  1. Ta fram tofu så den blir rumstempererad och gör färdigt spetten med alla skivade grönsaker och tofu.
  2. Grilla spetten på en oljad grillplåt, vänd dem hela tiden. De ska få ordentligt med färg och yta.

 

 

Till spetten så gjorde jag sötpotatis klyftor. Servera resterande marinad / sås till spetten.

Hoppas ni har en fin start på helgen!
Hej så länge // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar