Dessert/ Recept Raw food/ Veganska recept

Earth hour och raw food bakelse

Earth hour ikväll och alla släcker ner! Jag bjuder mina nära och kära på en bakelse som är lite utöver det vanliga.

Earth hour bakelse

En bakelse som är raw, glutenfri och naturligt sötad kommer jag njuta av till skenet av tända ljus. Ja, vad sägs om en chokladfondant med smak av chili, sött och salt.

IMG_1861

Chokladfondant ( raw+v+gf )

ingredienser

Kroppen

  • 30 gram havregryn ( rena havregryn )
  • 40 gram pekannötter
  • 1 msk  rå kakaopulver
  • 120 gram dadlar ( ilove eko Ica)
  • en nypa flingsalt

Fyllning

  • 80 gram varsamt smält kakaosmör
  • 110 gram lönnsirap
  • Ca 8 dadlar
  • 15 gram rå kakao
  • 25 gram carobpulver
  • 1,5 tsk rå  chaga
  • En liten bit Chili Ancho ( blötlägg den en stund först)
  • En fin nypa flingsalt

instruktioner

Kroppen

  1. Pulsa i en matberedare havre, pekannötter och kakao till ett mjöl.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och låt maskinen gå till det blir en sammanhängande klump.
    Olja 4 av formarna i en muffinsplåt med kokosolja och fyll dem med 2 / 3 av smeten.
  3. Resten av degen spar man till att göra lock till bakelserna.
  4. Ställ in muffinsplåten i frysen i 2 timmar.

fyllning

  1. Mixa alla ingredienser till en slät tjock sås.
  2. Vid behov tillsätt en liten mängd växtmjölk ( mandelmjölk ).

Sätt ihop bakelsen

  1. Lirka ut kropparna från muffinsplåten efterhand som man fyller dem med fyllning.
  2. Den resterande biten av deg delar man i 4 delar och plattar ut till runda plattor.
  3. Färdigställ dem en och en med att fylla dem med fyllning och sätt på locket, kläm med fingertopparna så att de sluter tätt runt om. Forma dem försiktigt till jämna bakelser.Vänd nu på bakelserna så att locket kommer underst.

Dekorera med hackade kakaonibs & gojibär.

Man kan inte göra klart dem och ställa in dem i kylen om man vill ha en mjuk fyllning. Precis som vanlig chokladfondant så måste man färdigställa dem nära servering. Det går att förvaras i rumstemperatur några timmar men även då tjocknar fyllningen något.

IMG_1861_1

IMG_1859
IMG_1853

De här hemma tycker att de är makalöst goda och ger dem full poäng.

Inspiration till dessa hämtade jag från Rawsome vegan baking. Boken jag köpte med mig hem från London.

Sedan valde jag att tolka dem på mitt eget sätt genom att smaksätta så som jag ville.

 

Hoppas ni har en fortsatt trevlig Lördag // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    kladdkakans dag! | grönt varje dag
    6 november, 2015 at 07:43

    […] Känner man för en lite större utmaning så rekommenderar jag starkt denna, som finns här! […]

  • Lämna en kommentar