Smårätter & tillbehör

Fredagsgott – Pulled jackfrukt Asian

Fredagsgott, ja då förväntas det något extra gott. Det behöver ju inte innebära något sött, utan det kan vara någon form av plockmat. Personligen så vill jag helst ha plock och fingermat framför tv:n på Fredagar. Inte för stora projekt eller så. Sedan så tackar jag inte nej till en skål ny poppade popcorn heller.

 

Fredagsgott är ett sätt att påbörja helgen

Hur ser din fredag ut, gör du något gott, äter du ute eller köper med mat hem? Här står bl.a Jackfrukt på menyn, men med lite nya smaker. Inte den klassiska Pulled jackfrukt.

Jag brukar göra den som en klassisk pulled Jackfrukt med BBQ sås, men kände att det kunde vara kul att testa den med en ny smak.

 

Det är ju inte färsk Jackfrukt vi använder när vi gör den så kallade Pulled Jackfrukt. Vi använder konserverad i saltlake. Det är inte alla matbutiker som har den hemma i sitt sortiment, utan vanligast är att hitta den i en en butik som säljer Asiatiska livsmedel. Men om man har tur så kan den numera finnas i en Ica nära dig. När jag köpte Jackfrukt 1:a gången fick jag köpa den i min närmsta Asiatiska livs, men idag finns den i min Ica butik.

JackFrukt tillhör en art i mullbärssläktet och familjen mullbärsväxter. Arten växer vilt i regnskogarna i västra Ghats, Indien och Filippinerna. Den odlas också på många håll i Tropikerna.

Image 2015-11-25 at 13.56

Ung grön jackfrukt i saltlake

Pulled asian jackfruit ( v+gf )

ingredienser

 Jackfruit

  • 1 burk jackfrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk lantbuljong/ grönsaksfond
  • vatten

Marinad

  • 1 msk miso
  • 1 tsk kokossocker
  • 2 tsk shoyu
  • 1 tsk sesamolja
  • 1/2 tsk mirini
  • 1 cm riven färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vatten
  • 1 msk rapsolja

Chilipicklad rödlök med ingefära

  • 1 större eller 2 mindre rödlökar tunt skivad
  • 4 cm färsk ingefära, tunt skivad
  • 1,5 dl risvinäger ( jag har brun risvinäger )
  • 4 msk björksocker ( eller vanlig)
  • En nypa salt
  • 1/2 färsk röd chili,  skivad

Oatly imat fraiche Koreansk majjo

  • 1 burk Oatly
  • 0,5 msk risvinäger
  • 3 tsk sesamolja
  • 1 tsk koreanska chiliflingor
  • citron zest
  • flingsalt

 

instruktioner

  1. Skölj noga jackfrukten i en trådsil under rinnande kallt vatten. Skär bort den hårda mittbiten och hacka den i bitar, den mjuka delen skär man inte i bitar.
  2. Hetta upp en panna med kokosolja och fräs köttet och pressa på  två vitlöksklyftor. Täck jackfrukt bitarna med vatten och rör i 1 msk lantbuljong.
  3. Låt det koka upp och dra ner värmen, låt det sedan puttra i ca 1 timme under lock.
  4.  Vispa ihop marinaden och när köttet kokat klart häll av kokspadet och täck bitarna runt om med marinad.
  5. Marinera jackfrukt i några timmar.
  6. Sätt ugnen på 225°C och lägg den marinerade Jackfrukten på en bakplåtsklädd ugnsform. Grädda i ca 15 – 20 minuter.

 Chilipicklad rödlök med ingefära

  1. Koka upp lagen med den skivade chilin. Häll lagen över den skivade rödlöken och ingefäran.
  2. Låt stå i kylen i några timmar till upp till ett dygn.

Oatly imat fraiche Koreansk majjo

  1. Vispa ihop alla ingredienser till koreanska majjo och ställ kallt fram till servering.

Servera

Ytterligare behövs skivad syrad gurka, hjärtsallat och rostade sesamfrön. Lägg upp jackfrukt på sallatsbladen och fortsätt med picklad rödlök, syrad gurka och toppa med sesamfrön. Låt den kalla majjon/ såsen stå bredvid för självservering.

 

IMG_0537 (kopia)

Inspiration till denna super goda rätt fick jag från Mästerkocken Jennie Walldén, hennes recept är gjort med kött och innehöll ägg.

Jag gjorde en vegansk och glutenfri tolkning med hjälp av hennes recept.

Detta kommer lagas många gånger här hemma. Det är perfekt som plockmat/ fingerfood och verkligen trevligt att bjuda på.

Receptet är beräknat för en burk jackfrukt. Om du använder 2 burkar, ta receptet X 2.

Missa för allt i världen inte mina Thai Crab cakes på jackfrukt. Recept hittar ni HÄR

Trevlig fortsättning på kvällen / Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar