Huvudrätt

Kryddan Sichuanpeppar fantastisk till tofu

Kryddan Sichuanpeppar och marinerad tofu är dagens ämne. Sichuanpeppar är kryddan som används flitigt i det kinesiska köket och framförallt i Provinsen Sichuan.
Det man kanske inte tänker på är att den har inget som helst att göra med chilipeppar eller peppar över huvudtaget. Den är faktiskt släkt med Citrusfrukterna citron och apelsin.

Kryddan Sichuanpeppar och marinerad tofu

Det måste upplevas för att man ska förstå hur gott det är. Sichuanpeppar och tofu tillsammans är kanske främst känd som Mapo tofu, som är en av Kinas mest älskade rätt. Den mest traditionella är ju gjord på fläskfärs, men går lika bra att göra vegetarisk. Här hittar du min mapo tofu

 

Sichunanpeppar marinerad tofu ( v+ gf )

ingredienser

marinad

  • 1 msk sichunanpeppar
  • 1 riven vitlöksolo
  • 1 hackad röd chili
  • 1 msk sötning
  • 2 msk shuyo
  • 3 msk rapsolja

Tofu

  • 1 frp fast tofu

instruktioner

Krydda

  1. Rosta 1 msk Sichunanpeppar i en torr och het stekpanna.
  2. Mortla den grovt och blanda med övriga ingredienser.

Tofu

  1. Pressa tofu mellan två skärbrädor med en tyngd över i ca 20 minuter.
  2. skär den i kuber 2 x 2 cm
  3. Blanda tofu med marinaden så de täcks runt om all tofu.
  4. Låt stå i kylen över natten och mariner.
  5. Dagen efter torka av marinaden lätt med hushållspapper och stek ganska hårt tofu i lite olja så den tar färg och får stekyta.
  6. Servera med valfria tillbehör.
Ha det fint // Tina

Relaterade inlägg

Lämna en kommentar