Huvudrätter/ Pizza/ Veganska recept

Vegan Pizzans dag – vegansk glutenfri mat

Om jag ska vara ärlig så hade det gått mig helt förbi, att det var Vegan pizzans dag igår! Men jag kör idag istället.

Det är ju Fredag och då brukar det vara Pizza, Taco eller Burgare här hemma!

Pizza som vegansk glutenfri mat

Blir faktiskt bara enklare och enklare att göra. Nya smarta recept dyker hela tiden upp. Detta recept är inget undantag.

Vegan Pizzans dag - vegansk glutenfri mat

Boken bakut

Om ni minns så skrev jag tidigare om boken Bakut, den om glutenfri bakning, att jag skulle återkomma när jag provat recept ur boken. Idag testa jag att göra pizzabotten från boken. Jag gjorde en mindre ändring, men blev glatt överraskad av det goda resultatet.

Vegan Pizzans dag - vegansk glutenfri mat

Enkel och snabb tomatsås

Tomatsåsen kokade jag ihop medan degen jäste.

En tetra Eko passerade tomater från Ica gott liv, 1 msk tomatpuré, 1 msk äppelcidervinäger, 1 lök, 1 vitlök solo och olivolja. Låt allt sjuda i en timme och tillsätt mot slutet basilika och oregano. Smaka av med salt / peppar.

Sen mixar jag den med stavmixer, färdig att läggas på pizza botten.

 

Man får ut två stora pizzor med receptet, men jag gjorde en stor och två mindre. Den stora toppade jag med ugnsrostad fänkål, kapris och basilika. Osten köper jag från Goodstore & märket är Violife.

Det två små är med rödlök, röd och grön paprika. Den ena har jalapeno och den andra är utan jalapeno Pizza är gott och ännu godare när man vet att den faktiskt är lite nyttigare. Jag använder inte ost så ofta, men ibland är det kul att toppa en pizza eller gratäng. Violife gillas här hemma!

Vegan Pizzans dag - vegansk glutenfri mat

Vegan Pizzans dag - vegansk glutenfri mat

Vegan Pizzans dag - vegansk glutenfri mat

Vegansk glutenfri pizza

2 pizzor /sätt ugnen på 200°C

ingredienser

Botten

  • 6 dl svalt vatten
  • 1/2 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 4 dl bovetemjöl3 dl majsmjöl ( Jag tog, 1,5 dl majsmjöl,1,5 dl fullkornsmajsmjöl )
  • 3 msk potatismjöl
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 msk rapsolja

instruktioner

Botten

  1. Blanda ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och oljan.
  2. Blanda alla torra ingredienser utom fiberhusk.
  3. Vispa i fiberhusk i vatten och jäst blandningen och tillsätt resten av ingredienser.
  4. Blanda ihop till en deg
  5. Låt jäsa i en timme.

Gör under tiden ditt val av tomatsås.

Baka pizza och lägg på topping

  1. Sätt ugnen på 200°C. Efter en timme: Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite. Dela degen i två bitar och kavla den mellan två bakplåtspapper. klappa ut den först med händerna mellan bakplåtspapper.olja gärna händerna och gör snygga kanter runt om.
  2. Lägg på ett tunt lager tomatsås och ost ( paprikan och lök går också med från början)
  3. Grädda i ca 20 minuter och ta ut pizzan, lägg på ytterligare topping och ost, låt den gå färdig i ugnen  5 minuter till
  4. Lägg på färska örter när pizzan är klar.

 

Smaklig Fredag// Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Emilia
    9 november, 2018 at 16:45

    Hej!

    Är pizzan verkligen glutenfri om den innehåller bovete? Har celiaki och blir osäker om jag hade vågat äta bovete!

    • Svara
      Tina
      9 november, 2018 at 22:07

      Hej, Bovete har inget med veta att göra vilket man kan tro på namnet.Det är en ört och är 100% naturligt glutenfritt. Bovete förekommer som gryn, flingor, kross och mjöl. Bovete är ett bra mjöl när man bakar och gör pannkakor.
      Ha en fin helg / Tina

    Lämna en kommentar