Huvudrätt

Het Chili som värmer – Köttfri måndag

Het Chili äter jag gärna och ofta, de smakar nästan ännu godare dagen efter. Men idag är det måndag och en ny köttfri Måndag. Ingen dum måndag med andra ord. Fler och fler runt om i vårt land anammar köttfri Måndag.

Min önskan är att det blir obligatoriskt i skolor och på de arbetsplatser som har lunchrestauranger. Jag menar, vi talar om en dag i veckan och ingen dör väl av att skippa köttet en dag! Jag märker på min egen son, hur rotat det är med kött och att det är lika med en fullvärdig måltid. Jag tjatar och erbjuder alternativ och han argumenterar om att han faktiskt växer och behöver kött. Men det tar tid att ändra ett invant beteende.

Het chili går hem hos gröna skeptiker

Hos mig idag så lagar jag en het chili gryta som passa de flesta, även en skeptiker tror jag bestämt.

Het chili ( v+gf )

4 portioner

ingredienser

  • 4 klyftor vitlök eller 1 vitlöksolo
  • 2 lökar
  • 1 röd färsk chili
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk  malen spiskummin
  • 2 kryddmått kanel
  • 1 msk paprikapulver
  • 1- 2 kryddmått cayennepeppar
  • 1 kryddmått malen muskot
  • 2 msk tomatpure
  • 2,5 dl blötlagda gröna linser ( 3 timmar, går utan blötläggning också)
  • 2 dl röda linser
  • 2 tetror krossade tomater ( Ica Eko)
  • 1/2 msk torkad oregano
  • 1/2 msk kakaopulver
  • 1 liter vatten
  • 1 msk lantbuljong
  • 1 tetra kokta kidney bönor*
  • 1 tetra stora och små vita bönor*

instruktioner

  1. Skala och skiva chili, lök och vitlök. Låt detta fräsa med kokosolja/ olivolja i en vid gryta och tillsätt kryddor som får fräsa med.
  2. Tillsätt sköljda röda och gröna linser, tomatpuré och rör runt.
  3. Tillsätt två tetror tomatkross och lantbuljong/ tärning, kakao pulver och torkad oregano, blanda väl.
  4. Häll i vatten i några omgångar och låt sedan allt koka upp.
  5. Dra ner värmen och sätt på locket.
  6. Detta ska nu sjuda i 1 timme på spisen.
  7. Tillsätt mot slutet kokta Kidneybönor och stora/ små vita bönor.

Lime klyfta och färsk koriander lyfter smakerna i  chilin.

*klimatsmart koka egna bönor istället.

 

Servera med gott bröd och toppa med en klick växtyoghurt för att mildra hettan något.

Hoppas ni har en bra måndag/ Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Lime & Avokado, favorit ingredienser hos mig! - grönt varje dag
    22 januari, 2016 at 23:47

    […] ut en värmande het chili som inte blir mer rätt än just nu när Kylan håller oss i sitt […]

  • Svara
    marie johansson
    25 november, 2016 at 13:20

    hade alla ingredienser hemma, utom gröna linser, så tog dubbelt med röda :-)nu puttrar den på spisen och det blir nybakade glutenfria tortillas till…
    då jag är ensam blir det att fylla frysen med flera portioner… lätt att göra, som sagt allt fanns hemma utom linser o det luktar fantastiskt….
    de flesta recept innehåller sånt man måste springa o köpa och är för krångliga, så blev glad över detta recept 🙂

    • Svara
      Tina
      25 november, 2016 at 14:18

      Hej Marie!
      Ja men visst, det är ju så bra med grön mat, man kan byta ut & ersätta! Låter jättegott också med hemgjorda tortillas!

      Hoppas det smakar!
      Fin helg // Tina

    Lämna en kommentar