Baka glutenfritt

Föreläsning och fantastiskt glutenfritt bröd

Hej idag var jag på föreläsning på Matlabbet vid Hornstulls Strand med Nilla Gunnarsson/ Nilla’s Kitchen  Det var en riktigt givande och trevlig kväll.

Föreläsning med Nilla’s Kitchen är ett måste

Jag det här kan jag verkligen rekommendera för den som vill lära sig allt om glutenfri bakning. Hon är proffs på det hon gör.

Det ingick fantastiskt god provsmakning av hennes bröd medan hon körde sin föreläsning ” Lär dig baka naturligt Glutenfritt Matbröd” Hon är väldigt  kunnig och brinner för det hon gör. Jag har tidigare baka hennes recept från hennes hemsida /blogg.

Vi fick prova olika sorters bröd och alla var hur goda som helst.

Jag har roat mig med att provbaka ett av dem nu i helgen och det är farligt gott.

IMG_0192 (kopia)

Det ända som egentligen inte passar mig är att receptet innehåller äggvita.

Jag äter ju nästan uteslutande vegan. Försöker hålla mig borta från ägg och mejerier, men dock så händer det att jag emellanåt äter lite av det. Jag har provat att baka med både äggvita och kikärtsspad, det går utmärkt med båda. Så det är bara välja vilket som passar bäst för var och en.

Men mer och mer känner jag att det blåser positiva vindar här hemma när jag bakar  gluten och sockerfritt.

Det är en vanesak och nu kommer det så mycket bra ersättningar för mjöl och socker att man inte behöver sakna eller gå miste om en bra smakupplevelse.  Slutprodukten blir lika om ännu mer  god.

 

Glutenfritt bröd på durramjöl ( v+gf )

Sätt ugnen på 225°C

ingredienser

  • 700 g kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 2 äggvitor / 4 msk kikärstspad eller 2 no egg
  • 30 g olivolja
  • 200 g rismjöl
  • 200 g Durramjöl
  • 55 g majsstärkelse
  • 35 g fiberhusk
  • 2 tsk salt

instruktioner

  1. Blanda jäst och vatten, tillsätt olivolja.
  2. Mät och blanda samman alla torra ingredienser, rör ner det i degvätskan under kraftig omrörning eller med elvisp.
  3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 1 timme.
  4. Olja och klä en 1,5 liters form med bakplåtspapper eller mjöla ( durra eller rismjöl) en rund jäs korg och flytta över degen i någon av dem.
  5. Låt vila ytterligare ca 45 minuter.
  6. sätt ugnen på 225°C.
  7. När degen har vilat klart och om den vilat i jäskorg stjälp över den på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 80 minuter, ha koll så den inte blir bränd det sista 20 minuterna.

 

IMG_0190 (kopia)

Riktigt gott bröd!

 

Ha en fin dag // Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Lime & Avokado, favorit ingredienser hos mig! - grönt varje dag
    23 januari, 2016 at 09:35

    […] Först ut en värmande het chili som inte blir mer rätt än just nu när Kylan håller oss i sitt grepp! Passar perfekt till detta  glutenfria bröd!  […]

  • Lämna en kommentar