Veganska mejerier/ Veganska recept

Parmesan – perfekt med cashewnötter

Parmesan till en vegan….Nej en Vegan utesluter det eftersom löpen kommer från komagen. Men vegan eller inte så vill man ibland kunna tillföra lite ostsmak till en sallad eller eller en pasta. Då tycker jag ett snabbt och perfekt substitut är denna, som går att göra på en mängd olika nötter och frön som bas. Näringsjäst tillför ostsmak.

Parmesan höjer smaken på det mesta

Vem vill inte ha det där lilla extra på pastan, över salladen eller vitlöksbrödet för att nämna några.

Jag tror att allt är vanbildande och allt går att vänjas av eller om. Vad tillför originalet egentligen? UMAMI!

Vad är UMAMI?  Det är en av de fem grundsmakerna och grundsmaker är det som vi människor kan känna med hjälp av smaklökar på tungan, i gommen och i svalget.

Sött, surt, salt, beskt  och numera UMAMI ( Japanskt namn) som har kommit till som den 5:e grundsmaken.

För vegetarianer så är  Umami en viktig grundsmak eftersom den ger maten smak, mustighet och karaktär.

Några exempel på umami är sojasås, kött, ansjovis, buljong, ost och fisksås. Ja som ni ser så är det framförallt proteinrika livsmedel som ger umami.

Vi som äter grönt får istället försöka hämta de smakerna på annat sätt. Miso, bl.a vit eller brun, näringsjäst, sojasås, kapris, mustiga grönsaksbuljonger och oliver kan man smyga ner för att ge maten umami.

Parmesan ( v+gf+raw )

ingredienser

  • 1 dl cashewnötter
  • 2 – 4 msk näringsjäst
  • 1 tsk flingsalt

instruktioner

  1. Mixa cashewnötter till ett crunch, tillsätt näringsjäst och flingsalt.
  2. Mixa så allt blandas om.
  3.  Förvara i glasburk med lock. Den håller i några veckor i kylen.

 

Den går att gratinera, men av förklarliga skäl så smälter den inte. Den får färg och  ger en crunchig feeling.

//Tina

Relaterade inlägg

  • Svara
    Pasta med tomatsås och smakrika bönbollar - Grönt varje dag
    6 november, 2018 at 09:11

    […] serveringsfat, toppa med bollar och färsk basilika. Avsluta med Cashew parmesan som du hittar här. Jag använder Sempers ekologiska Glutenfria rårispasta, i mitt tycke den godaste glutenfria […]

  • Svara
    Bolognese vegan med zucchinipasta - Grönt varje dag
    6 november, 2018 at 09:16

    […] Servera såsen med pasta och för den som vill, varför inte Zucchini pasta som jag själv valde. På toppen blev det en snabb mixad ost gjord på 1 msk mandlar, en nypa flingsalt och 1 msk näringsjäst som jag mixade fint och toppade pasta med. För utförligt recept på parmesan finns här. […]

  • Svara
    Pasta Arrabiata på vegetarisk måndag - Grönt varje dag
    7 november, 2018 at 09:24

    […] När allt är klart så blanda valfri kokt  pasta ( min är glutenfri  ) med den färdiga såsen och toppa med bönor, bakade tomater & cashewparmesan. […]

  • Svara
    Pesto och glutenfri pasta - Grönt varje dag
    7 november, 2018 at 09:25

    […] msk hemmagjord parmesan eller […]

  • Lämna en kommentar